Hvordan forvandler man en tabersag til en vindersag inden 1. maj?

Helle Thorning og Bjarne Corydon kan få en hed 1

Kim Ursin,

02/04/2013

Helle Thorning og Bjarne Corydon kan få en hed 1. maj medmindre de virkelig hiver en kanin op af hatten. På den ene side har man en faglig kamp, som er en tikkende bombe. På den ene side står vælgerne og ser måbende til, mens en regering og arbejdsgiver har aftalt en arbejdstidsaftale, på den anden side arbejdstager. Regeringen har altså blandet sig en faglig kamp. Det gør de mange vælgere rasende, uanset om man så er enig med KL eller DLF.

For at komme ud af konflikten kan man så vælge flere løsninger, men der er bare ingen af dem, der er særlig gode.

a) Man vælger at gøre KLs forslag til lov og thats it. Lærerne er vrede over at blive trynet. Vælgerne bliver sure over at regeringen tryner en hel faggruppe. Og det står klart for enhver at forløbet var planlagt på forhånd. Og sprænges regeringen på den konto? Kan SF holde til det?

I den kommende tid vil der sikkert være flere meningsmålinger, der siger at regeringen bør gribe ind, regeringen skal bare ikke tro, det nødvendigvis er opbakning. Det kan ligeså være fordi at vælgerne har gennemskuet at KL og regeringen har besluttet lovindgrebet og så kan det ligeså vel komme med det samme som om 2,3 eller tolv uger.

b) Man griber ind og giver lærerne fx 1500-3000 kroner mere om måneden. Økonomisk giver det ingen mening, så kunne man bare have ansat de 2-3000 lærere ekstra som DLF sagde der skulle til for at virkeliggøre heldagsskolen (hvilket nok ville være billigere). Derudover har regeringen vedtaget at offentlige lønninger samlet set ikke må stige, så dermed bliver man uvenner med 800.000 andre offentligt ansatte, der så kommer til at betale for lærernes lønstigning. Kan S-SF-R holde til det?

c) Man bøjer sig, de vælgere der er enige med KL bliver så sure over det. Alle andre bliver sure over at vi skulle igennem forløbet. Og regeringen har endnu engang måtte opgive et stort anlagt projekt (heldagsskolen).

Er der nogle, der kan komme med et bud d)? Hvordan vil regeringen overhovedet komme ud af det her som vinder? Uanset hvordan man vender og drejer det, så står regeringen med en tabersag. Jeg er glad for det ikke er mig, der skal forsvare den her sag 1. maj.

Kilde: