Hvis Jeg var Finansminister

Giv mig en kniv i hånden og lad mig gå i flæsket på de offentlige budgetter

Asger Juhl,

05/06/2010

Giv mig en kniv i hånden og lad mig gå i flæsket på de offentlige budgetter. Så lover jeg at gøre det en kende mere brutalt end de pæne folk på Christiansborg.

Der skal nemlig spares i Danmark. Det er alle enige om. Men meget få politikere vil pege på noget konkret.
Desværre, for efter min mening er der masser af skattekroner, som bruges helt åndssvagt.

Politikernes pligt er at sortere skatte-pengene og sige: Skolelærere er vigtigere end pedeller, derfor skal vi fyre nogle pedeller. Eksempelvis. Men alt for tit bliver sparesnakken ukonkret og handler om at effektivisere uden at komme med eksempler på hvem, man vil fyre.

Lad mig derfor - for en stund - iklæde mig topmave, en ekstra hage og et par sorte kontorbriller. De næste par linier vil jeg forsøge at gøre Finansminister Claus Hjort Frederiksens job og fyre nogle folk. Ansatte, hvis navn står på finansloven, men hvis løn ville kunne bruges bedre et andet sted:

Og her må jeg starte med at skuffe alle med interesse i græske og romerske vaser, som underviser i oldtidskundskab på både gymnasier og universiteter. I er SÅ MEGET fyret. Uddannelsen i sig selv er en ond cirkel. Den uddanner folk til at undervise nye elever, som så igen kommer til at undervise nye vase-fans. Det er skræmmende. Jeg kan ikke se pointen i, at staten skal subsidiere et så konkret studium, som sagtens kunne hældes over i et generelt historie-pensum.

Jeg ved godt, I vil sige, at vores civilisations vugge stod i Grækenland, men vores verden er jo formet af så mange ting, hvorfor skal det gamle Grækenland være så vigtigt? Jeg har en fornemmelse af, at det er noget, som de overvurderede undermålere i den finkulturelle elite har bildt os ind.

Og det er faktisk ikke fordi, jeg hader oldtidskundskab af et ondt hjerte. Danmark ville måske endda også være et bedre sted, hvis vi alle kunne snakke oldgræsk og recitere Iliaden i søvne. Men et eller andet sted skal man vel skære grenen over. Og de mindst uundværlige sidder på denne her kvist. Sorry.

Derefter vil jeg simpelthen lukke hele Det Kongelige Teater. Undskyld, det er jeg ked af. Men det bruger 533 millioner kroner om året, og de penge er bedre brugt på plejehjem, i skoler, til infrastruktur, skattelettelser eller hvad ved jeg. Det fine teater henvender sig næsten kun til den elite, som for de flestes vedkommende har råd til at betale selv. Jeg tvivler efterhånden på, at det fungerer som en kulturel spydspids, men snarere som et bistandskontor for instruktører, puddersmørere og skuespillere, som ikke kan finde et job andre steder.

Herligt så slap vi også af med dem. Det er vanedannende det her - forstår ikke Claus Hjort er så bange for det.

Folkekirken. Luk for hanen med skattekroner og lad de hellige klare sig selv. I 2007 modtog den 817 millioner kroner af staten, men formåede faktisk selv at skrabe 5,7 milliarder ind fra menigheden og andre donorer. Det bør ikke være så svært at skære lidt ind til benet i budgetterne og spare så mange penge, at man kan trække sugerøret op ad statskassen.

Kongehuset. Væk med det. Kan alle I kongetro ikke lave en klub med medlemskontingenter, der dækker alle de hvide heste, slotte og fine hatte, som den kongelige familie skal bruge. Og så kan vi andre blande os udenom. Her kan spares cirka 100-400 millioner kroner om året.

Nu skal jeg nok lade være med at forsætte meget mere. Jeg vil bare lige nævne landbrugsstøtte, universitetsfagene Dramaturgi og Museumsformidling, SAS, det meste af Kulturministeriet ...

Hvis jeg bare fik kniven i hånden, så ville blodet flyde.

Venlige hilsner
Asger Juhl
http://asgerjuhl.blogspot.com/

Kilde: