Hvad med de 830.000 danskere der lever på passiv overførsel?

Med sidste uges akutjobpakke har regeringen skabt en pseudo-løsning på dem udfordring 15-20

Christian Melgaard,

29/10/2012

Med sidste uges akutjobpakke har regeringen skabt en pseudo-løsning på dem udfordring 15-20.000 danskere står overfor i den nærmeste fremtid, nemlig at de risikerer at ryge ud af dagpengesystemet.

Regeringens "løsning" er en avanceret stoleleg, som har det ene formål at skabe ro for regeringen, så de kan få vedtaget en finanslov. Trods teater-retorik og store armbevægelser er bluf-nummeret allerede afsløret, og kun de mest fanatiske regeringsstøtter vedbliver med at foregive, at panikpakken løser noget som helst. Enhedslisten forholder sig da også som om akut-/panikpakken slet ikke eksisterer og fastholder deres oprindelige krav om at dagpengeproblemet skal løses. Respekt for det.

Men panikpakken har afledt opmærksomheden fra et andet gigantisk problem, som regeringen også mangler at forholde sig til. Men hvad med de ca. 830.000 personer, der er parkeret på passiv overførsel i form af dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, efterløn m.v. - et tal der har ligger på samme niveau de sidste 20 år?

Kan det være rigtigt, at ca. 25% af alle danskere i den arbejdsduelige alder skal være parkeret på passiv overførsel? Vi bryster os af aty være et af verdens rigeste lande og der er undersøgelser der indikerer, at vi også er et af verdens lykkeligste. Det harmonerer meget dårligt med at då mange ikke kan eller vil eller må arbejde. Vi snakker om manglende produktivitet, men den diskussion er absurd så længe vi accepterer at 25% af arbejdsstyrken slet ikke producerer noget som helst. 

Det er "dårlig stil", og det er både uværdigt og umenneskeligt overfor dem det handler om - også selv om mange tilsyneladende har affundet sig med situationen og har gjort det til en livsstil. Men hvad der måske er langt værre er, vi ikke længere har råd til at fastholde den struktur.

Og regeringen - både den nuværende, den foregående og regeringen før den - foretager sig ingenting. Som vagabonderne Vladimir og Estragon i Samuel Beckets absurde teaterstykke "Mens vi venter på Godot" sidder de handlingslammet og venter på ..... ja hvad venter de egentligt på?