"Huller" i sanktionerne.

EU planlægger bredere økonomiske sanktioner mod Rusland på fire områder: Visse dele af finanssektoren, våbenhandel, EU's eksport af udstyr til Rus...

Ursula Overgaard,

03/08/2014

EU planlægger bredere økonomiske sanktioner mod Rusland på fire områder: Visse dele af finanssektoren, våbenhandel, EU's eksport af udstyr til Rusland, som kan bruges til at fremstille våben samt teknologi til energisektoren.

De geopolitiske konflikter bliver dyrt for befolkningerne. EU-sanktioner mod Rusland rammer naturligvis også EU smertelig og dæmper den økonomiske vækst. - Iflg. EU-Kommissionen kan krisen koste omkring 0,3% af BNP i år, (ca. 40 mia. euro) og 50 mia. euro, eller 0,4% i 2015. - En svækkelse af rublen vil reducere værdien af aktiver, der ligger som pant, og kan føre til større misligholdelse af lån.

Det russiske marked har været fantastisk interessant med et meget, meget stort forretningspotentiale. Men krise og usikkerhed, har gjort det mindre attraktivt at investere eller sælge produkter i Rusland. Den kritiske situation mellem Rusland og Ukraine kan betyde yderligere flugt af både udenlandsk og indenlandsk kapital fra den russiske økonomi og derved yderligere underminering af væksten.

Internationale selskaber bl.a. BP, Shell, Total, Volkswagen, Adidas m.m. advarerer mod smertelige konsekvenser, hvis butikkerne lukkes i Rusland. - Verdens næststørste producent af sportstøj, Adidas' aktier dykkede omtrent 15% pga. nedjusteringen af indtjeningsforventningerne i år. - Europas største bilproducent, Volkswagen, viser det første halvår et fald på 8% i salget i Rusland

Desuden har EU sat otte personer, bl.a. flere nære bekendte og tætte medarbejdere af præsident Putin samt tre russiske selskaber på sanktionslisten og deres værdier bliver indefrosset.

Den russisk økonomi blev nedgraderet af kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's (S&P) til "BBB", dvs."junk" og ikke investeringsværdigt. (Bloomberg News.) - Ratingbureauerne Fitch sænkede i marts sin rating for Rusland til "negative", mens Moody's også overvejer at skrue ned for landets kreditvurdering.

Sanktionerne sker i tæt koor­dinering med USA og gælder i ét år, men vil blive revurderet om tre måneder.

BANKER - Begrænsningerne for de russiske storbankers adgang til de europæiske - og amerikanske – kapitalmarkeder. EU har indført sanktioner mod fem store statskontrollerede russiske banker, bl.a. de to største Sberbank og VTB desuden Russian National Commercial Bank..- Dog er de russiske statsbankers europæiske datterselskaber undtaget for sanktionerne. Fx har Sberbank og VTB deres europæiske hovedsæder i Wien og Østrig har krævet, at de russiske datterselskaber undtages for sanktioner. Bl.a. agter også Londons banker at lave handler via de russiske statsbankers europæiske datterselskaber, som jo er fritaget for sanktioner. - Royal Bank of Scotland har skærpet yderligere restriktioner for kredit for selskaber i Rusland.

Udlån er ellers ikke ramt af sanktioner, men "kun" bankernes finansieringsmulighederne. Mon embedsapparatet i Bruxelles har den nødvendige kapacitet (og vilje) til effektivt at kontrollere den uendeligt forgrenede bankverden?

Det er ikke formålet at få de russiske storbanker til at krakke, men at ødelægge deres mulighed for at finansiere investeringer i Rusland. Hvis man truede de russiske storbanker på livet, ville man også bringe en lang række europæiske virksomheder i Rusland i alvorlige problemer, og det er ikke hensigten.

GAS OG OLIE - 68% af Ruslands eksport er olie og gas, og den største aftager er Europa. Europa, inklusiv Tyrkiet, modtager størstedelen af Ruslands eksport af råolie og produkter så vel som næsten alt eksport af naturgas. Asien og særligt Kina ønsker at modtage betydelige voluminer af råolie og en del flydende naturgas (LNG) fra Rusland.

Putin underskrev for nylig en 30-årig 400 mia. USD-aftale om at forsyne Kina med naturgas, som vil øge den russiske eksportomsætning betydeligt. Også Nordamerika importerer en del russiske petroleumsprodukter.

Spørgsmålet er, om sanktionerne mod den russiske energisektor vil ramme den russiske økonomi særlig hård? Men konsekvenserne vil være langt værre for den europæiske økonomi, som er storimportør af russisk gas. Især den tyske industri er meget afhængig af russisk gas. Russisk gas og den nuværende russiske olieproduktion er undtaget for sanktioner!

De amerikanske sanktioner rammer to store russiske olieselskaber Rosneft og Novatek. De to selskaber har de to europæiske oliegiganter BP og Total som storaktionærer. Rosneft har desuden omfattende aftaler med den statskontrollerede italienske energikæmpe ENI. Sanktioner mod Rosneft kan være økonomisk yderst destruktive for Europa.

TEKNOLOGIER – Forbuddet mod salg af "dual use"- teknologier, som kan bruges til militære og civile formål. Europas samlede årlige eksport til Rusland af "dual use"- teknologi ligger på ca. 20 milliarder euro (knap 150 milliarder kroner). Men her gælder det, at kontrakter fra før 1. august 2014 er undtaget sanktioner! - Iflg. Putin kan Rusland erstatte europæisk teknologi til forsvarsindustrien ved at opbygge en mere moderne, højteknologisk produktionsbase, eftersom meget af den importerede teknologi er for gammeldags.

MILITÆR - Rusland har i forbindelse med krisen i Ukraine og den russiske annektering af halvøen Krim stationeret titusinder af russiske soldater langs Ukraines vestgrænse. - USA vil træne og levere våben til Ukraines nationalgarde. - Iflg. Pentagon planlægger Obama at bruge 19 millioner dollar (over 100 millioner kroner) til at træne og udruste fire kompagnier og et taktisk hovedkvarter for den ukrainske nationalgarde til at hjælpe dem at opbygge deres interne forsvar. Planerne skal realiseres i 2015, hvis de bliver godkendt af Kongressen. Desuden lover USA at yde økonomisk bistand på 8 millioner dollar til at styrke den ukrainske grænsekontrol. - Det amerikanske senat har bevilliget knap 40 millioner danske kroner (til overvågningsudstyr og mindre både) til den ukrainske grænsevagt, der kæmper i den østlige del af landet mod separatisterne.

VÅBENEMBARGO: Våbenembargoen vil næppe svække det russiske militær, eftersom kontrakter indgået før 1. august 2014 ikke er omfattet af våbenembargoen! Franskmændenes salg af to krigsskibe til Rusland er således lovligt. Det første skib skal leveres til oktober og franskmændene er ved at lære russiske ingeniører og søværn, hvordan skibet skal bruges.

Iflg. tal fra EU-Kommissionen er de østeuropæiske landes import af våben fra Rusland ti gange så stor som de europæiske landes eksport af våben til Rusland.

Rusland's MODTRÆK til de europæiske sanktioner. Fx importforbud mod europæisk frugt, restriktioner på amerikanske konsulenthuses muligheder i Rusland. Officielt har Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, erklæret, at det ikke er værdigt for en stor nation som Rusland at svare igen med »hysteriske« sanktioner.

Hvad kunne løsningen af konflikten være? - Hvis ikke Rusland ændrer sin politik over for Ukraine, er alle G7-lederne klar til at »øge de økonomiske konsekvenser« mod Rusland. (Reuters). (G7 landene er en koalition af verdens førende industrinationer og består af Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA og Canada. I 1997 kom Rusland også med i koalitionen, men landet blev ekskluderet i marts 2014 efter annekteringen af Krimhalvøen.)

Der burde indføres stop for køb og salg af våben over for både Rusland OG Ukraine. Med de nye sanktioner rettes et ensidigt fokus på Rusland. - Putin understreger, at sanktionerne modarbejder en løsning på konflikten, og at hverken Rusland eller Ukraine er interesseret i den nuværende situation.

Kilder: EU-Kommissionen, Bloomberg News, Financial Times, Der Spiegel

Kilde: