Højesteretsdommer til Obama: NOT TRUE!

USA's højesteret besluttede sidste torsdag med stemmerne 5-4, at der skal være fri adgang for store virksomheder til at finansiere politiske kandid...

Kasper Elbjørn,

28/01/2010

USA's højesteret besluttede sidste torsdag med stemmerne 5-4, at der skal være fri adgang for store virksomheder til at finansiere politiske kandidater. Det fik Præsident Obama til i sin tale til nationen i nat at sige, at selvom han respekterede magtens tredeling, var han uenig i beslutningen.

Flertallet i Højesteret sagde i torsdags, at afgørelsen er i overensstemmelse med forfatningens ord om ytringsfrihed, men det argument købte Obama ikke. Han mente afgørelsen ville føre til øget lobbyisme.

Den populistiske bemærkning fik højesteretsdommer Samuel Alito til imod al etikette at ryste på hovedet og sige noget, der kan tydes som ”not true”. Alito var imidlertid ikke den eneste, der reagerede stærkt på præsidentens mildt sagt mangel på respekt for afgørelsen. Ved siden af ham sad den stærkt venstreorienterede højesteretsdommer, Sonia Sotomayor, der blev udnævnt af Obama selv, som også så målløs ud over præsidentens bemærkning.

Det er første gang, Præsident Obama holder en State of the Union-tale til Kongressen.

USA's højesteret er det højeste juridiske organ i USA og består af højesteretspræsidenten og otte andre dommere. Højesteret har myndighed til at tolke og afgøre spørgsmål om føderale love, herunder også den amerikanske forfatning.