Her er den røde finanslov for 2020

I går aftes landede den første finanslov fra den socialdemokratiske regerings side

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/12/2019

I går aftes landede den første finanslov fra den socialdemokratiske regerings side. Sammen med Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten har Socialdemokratiet nu indgået en finanslovsaftale for 2020.

Blandt andet byder den nye røde finanslov på en øget arveafgift, flere penge til minimumsnormeringer i daginstitutioner, dyrere cigaretter, flere penge til klima- og miljøtiltag samt psykiatrien og en række øgede afgifter og skatter på blandt andet firmabiler, forældrekøb, plastikposer og onlinecasinoer. 

Derudover afskaffes omprioriteringsbidraget på kulturområdet, der har betydet to procents årlige besparelser, og der indføres en række udlændingelempelser. Blandt andet bliver det lettere at få forlænget sin opholdstilladelse, udlændinge kan nu få dagpenge og der reserveres penge til at modtage 500 kvoteflygtninge om året.

Samtidig fastholder regeringen, at man vil videreføre grænsekontrollen, men der er ikke sat penge af til dette i finansloven.

Alle aftaleparterne virkede ved præsentationen i går aftes tilfredse med finansloven.

"Med finansloven for 2020 kan danskerne mærke, at der er kommet en ny regering, som prioriterer velfærd og den grønne omstilling. Som vi lovede før valget, lader vi pengene følge med, når der heldigvis kommer flere børn og ældre. Vi sikrer midler til, at der kan ansættes 1.000 flere sygeplejersker. Vi vil indføre minimumsnormeringer til vores børn, styrke indsatsen for personer, som lever med psykiske lidelser, og modsat den tidligere regering vil vi investere i uddannelse. Og så er det en meget grøn finanslov, som er første skridt mod at sikre en bæredygtig fremtid for de kommende generationer", udtaler finansminister Nicolai Wammen (S), der har stået i spidsen for finanslovsforhandlingerne.

Gå selv på opdagelse i den fulde finanslov her eller få et mere uddybende overblik her.


FOTO: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kilde: