Helle Thornings pressemøder er de rene farcer

Helle Thornings ugentlige pressemøde har udviklet sig til en ren farce, hvor hun excellerer i ikke at besvare de stillede spørgsmål

Christian Melgaard,

17. april 2012

Helle Thornings ugentlige pressemøde har udviklet sig til en ren farce, hvor hun excellerer i ikke at besvare de stillede spørgsmål. Dagens møde var ingen undtagelse, selv om hun dog brugte en del tid på et patetisk forsvar af PET´s makulering af gamle sager.

Helle Thorning er bevæbnet med et meget begrænset antal præfabrikerede undvigemanøvre, når hun møder pressen, og de bliver brugt uden variation eller finesse, på en måde som udstiller hendes manglende formåen. Man må undres over, hvorfor journalisterne overhovedet gider at dukke op.

Stort set alle væsentlige emner mødes med en bemærkning om at det er en vigtig sag, som regeringen - i modsætning til den tidligere regering - vil tage fat på, når den er behandlet færdig. Sagen "ligger på regeringens bord" er en fast vending, men hun undlader at tilføje, at der bliver den liggende.

Når spørgsmål kommer for tæt på, henviser hun gerne til den relevante fagminister, som kigger på sagen, hvorfor spørgsmålet bør stilles til vedkommende - underforstået at Helle Thorning ikke kan/vil svare. Andre sager, som f.eks. PET-sagen, afvises med en kommentar om at det spørgsmål vil blive behandlet i folketingssalen en af de nærmeste dage.

Den helt store parade er en henvisning til den kommende 2020-plan, som vil danne grundlag for den byge af reformer, der er varslet. Helle Thorning kan ikke sige noget om hvornår regeringens politik bliver præsenteret - det gør den når de er klar - og hun kan ikke løfte sløret for hverken indhold eller intentioner, men forsikrer som det var tilfældet med betalingsringen, at det bliver en god plan.

Som et sidste værn griber hun ofte til at svare undvigende et par gange for dernæst at skære spørgeren af med en bemærkning om at "det var da vist 2 spørgsmål" - hvorefter hun giver spørgeretten videre til den næste.

På dagens pressemøde var der specielt 2 emner der udstillede Helle Thorning:

Det ene emne var spørgsmålet om hvorden det hænger sammen, når Helle Thorning anklager den tidligere regering for at have skabt overforbrug i den offentlige sektor - mens hun i valgkampen anklagede samme regering for at have udsultet den offentlige sektor. Ikke overraskende blev dette paradoks fanget i 2-spørgsmål strategien.

Det andet emne var PET-sagen, som regeringen - efter at have tænkt sig om - har besluttet skal behandles i undersøgelseskommission. Regeringen er således blevet tvunget til at vende på en tallerken for at undgå et endnu større nederlag i Folketingssalen. Dette nederlag skulle skjules bag en tågeslør af forblommede vendinger om at vi skal passe på PET, og ikke ødelægge deres mulighed for at arbejde - en logik som kan bruges til at kvæle kritik af Forsvaret, Sygehusvæsenet, Politiet og andrte offentlige myndigheder som skal have arbejdsro. Også her fattede Helle Thorning sig dog og kvalte spørgeren med en bemærkning om at "Jeg tror, vi skal tage redegørelsen i morgen. Det er en god redegørelse" ....

Regeringen med Helle Thorning i spidsen ved ikke hvad den vil, men den er til gengæld sikker på at det bliver rigtig godt.