Had tvinger jøder ud af Malmø

Borgere med jødisk baggrund føler sig ikke trygge, og flere og flere vælger at flytte

Henrik Gøtke,

10/02/2010

Borgere med jødisk baggrund føler sig ikke trygge, og flere og flere vælger at flytte. Skånska Dagbladet har talt med to familier, som flygter fra en tiltagende anti semitisme.

- Mine børn er ikke sikre her. Det bliver endnu værre, siger Marcus Eilenberg

Ejendomsmæglerne har været og fotografere huset, og indboet sendes også snart afsted. Marcus Eilenberg, 32 år, kone og to små børn er i gang med at immigrere til Israel.

At prøve noget nyt er tillokkende, men det er den øgede anti semitisme i hjembyen, som har været den udløsende faktor.

- Vi bekymrer os meget over den negative udvikling. Det er en af hovedsagerne til, at vi flytter.

Marcus Eilenberg er optimistisk af natur. Men ikke i dette tilfælde. - Jeg tror ikke at hadet bliver formindsket. Snarere tværtimod, desværre.

Malmø´s magthavere er mislykket med at skabe håb for fremtiden for familien Eilenberg.

- Tænk at fantastiske Sverige ikke kan få min familie til at føle tryghed. Det er egentligt uhyggeligt.

Slægten Eilenberg - på mors side - har boet i Malmø siden slutningen af 1800 tallet. Bedsteforældrene kom som overlevere fra Auschwitz i 1945. Store dele af bedsteforældrenes familier blev myrdet af nazisterne.

- Nu er der anti semitisme her, som stærkt bidrager til, at vi flytter. Det som endeligt fik dem til at bestemme sig til at flytte, var overvejelserne vedrørende børnenes fremtid.

- Tænk hvis mine børn om 20 år spørger: "Far, hvorfor flyttede vi ikke? Kunne I ikke se, hvor det ville ende?

- Jeg leger med tanken om, hvor vidt det går at bo i Malmø, hvis man i dag ikke engang kan vise, at man er jøde.

På vej til synagogen har folk kørt forbi og skreget "forbandede jøde" til Marcus. Han har været vidne til hvordan venner er blevet alvorligt krænket og truet.

- Siger nogen "død over jøderne", så rettes det også mod mig. Det går lige i hjertet.

Han kender igen, som tør bære synlige tegn på, at de er jøder, som eksempelvis davidsstjerne. Gudstjenester bevogtes, og der findes påbud om aldrig at gå alene på begravelsespladsen.

- Der er ganske vist mange politi anmeldelser. Men det der ikke registreres i statistikken, er frygten mange jøder føler.

Han er skuffet over Malmø´s politikere - med Ilmar Reepalu i spidsen - som ikke tager åbent afstand fra anti semitisme.

- Mange grænser er blevet overskredet i Malmø, men der sker ingenting. Marcus Eilenberg er sekulær, tror på en to stats løsning i Israel, og er mest jødiske i retning af, at han holder på traditionerne.

- Alligevel ses jeg som en repræsentant for visse dele af Israel´s politik.

En som allerede har forladt Malmø for Stockholm er David og hans familie med to små børn. Beslutningen blev taget efter den hadske stemning omkring Davis Cup matchen mellem Sverige og Israel.

- Jeg så ikke længere Malmø som et trygt sted for mig om min familie.

David er opvokset i Djupadal. En del bekendte mener, at han overdriver sin frygt.

- En jødisk demonstration for fred blev angrebet af en pøbel. Min kone bar ikke davidsstjerne på arbejdet, da det kunne være stødende.

Den jødiske forsamling er svundet ind til 700 medlemmer. At en så lille minoritet ikke kan leve i fred og ro er bedrøveligt, mener David. Den nonchelante indstilling fra kommunalrådet fra Ilmar Reepalu når det gælder den tiltagende anti semitisme, irriterer ham.

- Hans indstilling er skræmmende. Han er en populist, som ikke kan lide sin egen by.

En årsag til at anti semitismen er værre i Malmø end andre steder, er, tror David, at andelen muslimer er højere, og at der findes en højere grad af radikalisme.

- Mange mangler uddannelse, bor dårligt og mangler arbejde. Grunden til problemerne er en fejlslagen integration. Ilmar Reepalu har totalt mislykket. Udflytningen af jøder kommer ikke til at stoppe, tværtimod, tror han. Stenen ruller.

- Vore forældre følger eksempelvis efter.

I den jødiske forsamling er man klar over, at jøder flytter. Frygten for problemer er ikke altid hovedårsagen, men tankerne omkring børnenes fremtid spiller en stor rolle.

- Tør jeg lade mine børn vokse op her? Kan de gå i børnehave, uden at jeg behøver være urolig? Sådanne spørgsmål stiller forældre sig, siger Frederik Sieradzki fra den jødiske forsamling.

Hvis der findes mange børn fra Mellem Østen på en skole, risikerer jødiske børn at blive chikaneret.
- Vi har medlemmer, hvor børnene har været tvunget til at skifte skole. De blev mobbet af en eneste grund: de var jøder.

Fredrik Sieradzki har boet i Stockholm, og forstår de jødsike beboere fra Malmø, som lokkes til.

- Det spiller en rolle for, hvordan man oplever anti semitismen. Det gør ikke lige så ondt, hvis gruppen af jøder er større.

Kilde: