Grækenland og luksusfælden

TV-programmet ”Luksusfælden” handler om familier, der er havnet i økonomisk uføre

Bent Adriansen,

01/03/2010

TV-programmet ”Luksusfælden” handler om familier, der er havnet i økonomisk uføre.

De har alt for høje udgifter i forhold til deres indtægter, på fantasifuld vis har de gældsat sig udover alle grænser med afdragsordninger, kontokort og kassekreditter i flere banker, og nu kan de ikke komme videre med deres liv, uden hjælp ude fra.

Blot i et lidt andet målestoksforhold minder familiernes problemer i ”Luksusfælden” utroligt meget om Grækenland. Grækerne har i årevis levet over evne, brugt alt for mange penge uden tilsvarende indtægter, og de har gældsat sig til højre og venstre, ofte med mere eller mindre fantasifulde konstruktioner. Og nu kan grækerne heller ikke komme videre, uden hjælp udefra, d.v.s. fra EU.

Med dette in mente, kan det undre, at Frankrig og Tyskland nu tilsyneladende vil gå ind og hjælpe Grækenland med en hjælpepakke på 20-30 mia Euro. Dette svarer til, at familien i ”Luksusfælden” får tilbudt endnu et kontokort eller får forhøjet deres kassekredit. Derved får de intet incitament til at stramme op i deres økonomi, men de kan derimod fortsætte deres ødsle livsstil som hidtil. Og næste gange det strammer til? Ja, så kommer der nok en ny glad lånegiver med en pose penge! På samme måde med Grækenland. Grækerne ved godt, at så længe de er med i Euro’en, så kommer der altid nogen og hjælper dem, uanset om de får styr på deres hjemlige økonomi eller ej.

Kilde: