Gør dog noget ved Norge!

LEDER: Mens danske skatteydere betaler formuer til unge nordmænd, som rejser til Danmark med blot en brøkdel af de penge, som deres uddannelse her ...

Ole Birk Olesen,

08. oktober 2012

LEDER: Mens danske skatteydere betaler formuer til unge nordmænd, som rejser til Danmark med blot en brøkdel af de penge, som deres uddannelse her i landet koster, på lommen, så takker nordmænd omvendt danskerne ved at lægge en ordentlig gang told på vores varer, hvis vi ønsker at sælge dem i Norge.

Nu bliver tolden på oste fra Danmark eksempelvis hævet til 277 procent, og i sommer opfandt man pludselig en told på 72 procent på hortensiaer fra danske gartnerier.

At norske forbrugere finder sig i den slags er er ikke befordrende for tilliden til deres fornuft og retfærdighedssans, men dem om det. Noget andet er de hindringer, som lægges på danske virksomheders muligheder for at sælge til en norsk befolkning, som gerne vil købe. Det er denne indskrænkning af handlen med bl.a. danske varer, som Folketinget bør reagere på.

At true med modtold på myseost og laks bør være udelukket, også selvom det skulle være muligt at få resten af EU med på det. Det skal ikke komme danske forbrugere til skade, at nordmændene vælger tåbelige politikere.

Men danske skatteyderes subsidiering af norske studerende med billige uddannelser kan der fint pilles ved. Af mærkelige årsager mener de nordiske lande, at det er godt naboskab at lade nabolandene betale for uddannelsen af ens egne unge. Men det kan sandt for dyden da ikke være andet end dårligt naboskab at lægge så meget told på nabolandenes varer, som Norge gør.

Derfor kan Danmark fint opsige aftalen om at tage imod norske studerende og uddanne dem til favørpris. Norge har ikke fortjent andet.