God idé med brugerbetaling på vejene - dårlig idé at plukke bilisterne endnu mere

LEDER: Socialdemokraterne er åbne over for private investorer, som vil investere egne penge i nye veje, som bilisterne så skal betale for at køre p...

Ole Birk Olesen,

13/10/2011

LEDER: Socialdemokraterne er åbne over for private investorer, som vil investere egne penge i nye veje, som bilisterne så skal betale for at køre på. Idéen er god - under én forudsætning: At fremtidens bilister ikke skal betale så høje bilskatter, som de gør i dag.

Bilejere i Danmark betaler monstrøse skatter i form af verdens højeste registreringsafgift og moms ved køb af bil samt meget høje afgifter på brændstof. Til gengæld er det gratis for dem at køre på vejene.

Hvis bilisterne fremover skal til at betale for brugen af vejene, så bør det give sig selv, at de ikke oven i skal betale så høje skatter. Det må være et enten eller, ikke et både og.

Under denne forudsætning er det kun sundt, at brugerbetaling også indføres i trafikken. Trængslen på vejene i dag er bl.a. et resultat af gratisprincippet: Betal et bestemt beløb i skat, herefter er der fri adgang til at bruge løs. Prisen er den samme, uanset om man bruger lidt eller meget, så derfor bruger men hjertens gerne meget.

Men vi har beklageligvis Socialdemokraterne mistænkt for at pønse på en noget anderledes plan. Formentlig vil de bare gerne spare nogle offentlige anlægskroner, så pengene i stedet kan hældes ud i almindeligt offentligt forbrug. Socialdemokraterne griber på denne måde chancen for at plukke bilisterne dobbelt - først skat, så brugerbetaling.

Det ville ligne dem.

Kilde: