Gensyn med Climategate

I November 2009, kort før klimakonferencen i København, blev der kastet en bombe om påstået fusk i foretagendet hos forskerkredsen tilknyttet de kl...

Peter Bjørn,

11/01/2011

I November 2009, kort før klimakonferencen i København, blev der kastet en bombe om påstået fusk i foretagendet hos forskerkredsen tilknyttet de klimatologiske studier på Hadley Climate Research Uniti England.

På baggrund af 13 års opsamlede emails der behændigt var lækket med nogle få emails fremhævet, emails der blev brugt i medier og i særdeleshed den klimaskeptiske blogosfære som 'smoking gun' - beviset på at hele klimaforskningsfeltet var fusk, opdigtet, bundkorrupt m.v. (igen-igen).

John Cook har gennemgået de "fem fordømmende" emails nu hvor sagen har været endevendt af adskillige uafhængige instanser og kommiteer.

(engelskproget artikel)

http://www.skepticalscience.com/A-retrospective-of-the-Climategate-retrospectives.html

Opsummeret:

"Tricket" var ikke et 'trick' men henviste til en specifik statistisk praksis for at illustrere opsamlet data; de lækkede emails var citeret ude af sammenhæng for at få det skrevne til at ligne fuskeri.

De FOIA (Freedom of Information Act) forespørgsler der blev afvist, er sket på baggrund af at forespørgslerne er lavet på data der allerede var offentligt, overfor et akademisk team der havde begrænsede ressourcer, dvs. forespørgslerne var stillet med slet hensigt, og med rette blokeret eller afvist.

CRU har ikke fusket med klimadataerne - et uafhængigt udvalg har gennemgået dataerne og har nået samme resultater som CRU, på trods af påstået fusk.

Eller, billedligt talt:

http://ourchangingclimate.files.wordpress.com/2010/11/climategate.jpg

Kilde: