Gældsætningen er allerede mistænkelig

LEDER: Økonomiminister Margrethe Vestager mener, at ”vi har en solid afstand til en gæld, der begynder at virke mistænkelig”

Ole Birk Olesen,

20/12/2011

LEDER: Økonomiminister Margrethe Vestager mener, at ”vi har en solid afstand til en gæld, der begynder at virke mistænkelig”. Det er ikke rigtigt. Den offentlige gæld – som bare næste år vil vokse med ikke mindre end 100 mia. kr. – er dybt mistænkelig. Mistænkelig tyvagtig.

Gælden er udtryk for, at nutidens vælgere pålægger fremtidens vælgere at betale for nutidens overforbrug. ”No taxation without representation,” lød kampråbet under den amerikanske revolution, men det er netop, hvad gældsætning er: Vælgere, som ikke har stemmeret i dag, fordi de endnu ikke er fyldt 18 år, skal betale ekstraskatter for at finansiere et forbrug, de ikke har haft den mindste indflydelse på.

Derfor er gældsætningen mistænkelig uretfærdig, og landets unge bør gøre oprør mod den.

Regeringen kunne gøre noget ved urimeligheden, hvis den ville. Den skulle blot sætte tæring efter næring i stedet for f.eks. at bruge milliarder på en ”kickstart” af økonomien, som ifølge sagkundskaben er nyttesløs.

De Radikale med Margrethe Vestager i spidsen gik til valg på, at de ville lytte til økonomerne. Det gør de ikke. Og de lytter heller ikke til de unge, som skal betale gildet.

Kilde: