Fri os for selvpromoverende TV-værter

DR´s ledelse har travlt med at "vaske hænder" i forbindelse med skandalen, hvor man orkestrerede en demonstration for at puste lidt liv i et indsla...

Christian Melgaard,

14/01/2013

DR´s ledelse har travlt med at "vaske hænder" i forbindelse med skandalen, hvor man orkestrerede en demonstration for at puste lidt liv i et indslag til TV-avisen. Der kommer lange redegørelser fra direktionen, og der bliver uddelt "næser" til højre og venstre, men reelt sker der ingenting. Man er (igen) blevet taget med fingrene i kagedåsen, og det er formentlig det man finder mest pinligt.

Måske skulle man benytte lejligheden til at se på en anden udbredt form for "iscenesættelse" - nemlig "selv-iscenesættelse" - som forpester stort set alle de udsendelser der frontes af en TV-vært. Det er et generelt problem for alle kanalerne, og ikke kun for DR, men DR kan passende, som public service station, gå foran med en oprydning.

Tendensen er at stort set alle udsendelser er blevet mere eller mindre "stand-up shows", hvor TV-værten sætter sig selv i centrum, og hvor selve udsendelsens emne blot er indpakningen. Det gælder forbrugerprogrammer, det gælder alle former for underholdningsprogrammer og det gælder desværre også for både debatprogrammer og nyhedsudsendelser. TV-værterne maser sig frem på skærmen med deres egne budskaber, og det i en grad så debattører og interview-ofre nærmest ikke kan komme til orde.

En god TV-udsendelse eller en god TV-debat er en hvor emnet fænger, og hvor man bagefter føler sig informeret og næsten ikke kan huske, hvem der var interviewer eller moderator. Desværre er det ofte omvendt, og man kan ofte ikke huske emnet fordi værten har haft for travlt med at bringe sig selv i fokus med sine egne meninger og tilrettelagte konklusioner.

Der er ikke noget at sige til at seertallene er på retur.

Kilde: