Fremrykkede offentlige investeringer, og hvad så Rød Blok?

Rød Blok vil fremrykke offentlige investeringer, for at løbe opsvinget i gang

Jesper Ørsted,

08/09/2011

Rød Blok vil fremrykke offentlige investeringer, for at løbe opsvinget i gang. Idéen bag det skulle være, at man tager midler afsat til offentlige investeringer i 2013 og 2014 og bruger i 2012. For at løbe et opsving i gang og nedbringe arbejdsløsheden. Men hvad sker der så i 2013 og 2014?

Ja, så skulle opsvinget ifølge Rød Blok gerne være så godt i gang, at det helt opvejer nedgangen i aktivitet i den offentlige sektor, som følge af at pengene til offentlige investeringer er brugt tilbage i 2012. Her kommer så problemet, hvis opsvinget så ikke er kommet. Spørger man erhvervslivets topledere, så forventer de en lang krise. Berlingske Research har spurgt 218 topledere, og de forventer at den økonomiske krise vil trække ud i mindst 2-3 år. Altså ingen opsving i 2013 og 2014.

Resultatet af de fremrykkede investeringer, er, hvis ikke opsvinget kommer i gang i for alvor i 2013, at krisen forværres i Danmark, fordi pengene til offentlige investeringer er blevet formøblet i 2012. Alternativt kunne Rød Blok så gå ud og låne penge til offentlige investeringer. Ægte Anker Jørgensen økonomi. Han forsøgte forgæves at løbe et opsving i gang. Det lykkedes ikke dengang og det lykkes heller ikke nu.

Kilde: