Forvirring om Venstres definition på nulvækst

Både blandt eksperter og i diverse tråde her på 180Grader har der været en vis forvirring om, hvordan man skal forstå Venstres udmelding om nulvæks...

Ikke angivet Ikke angivet,

21/11/2012

Både blandt eksperter og i diverse tråde her på 180Grader har der været en vis forvirring om, hvordan man skal forstå Venstres udmelding om nulvækst. Personligt har jeg også været meget i tvivl, så jeg har derfor foretaget lidt research.

I 2010 definerede Finansministeriet nulvækst på følgende måde:

Nulvækst i det offentlige forbrug realt betyder, at udgifterne løbende stiger i takt med pris- og lønudviklingen. Det vil sige, at det overordnet er muligt at fastholde samme antal ansatte og købe samme varer og tjenester fra den private sektor.

Notat: Fortolkning af nulvækst i det reale offentlige forbrug

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, forklarer i dette klip, at Venstres nuværende definition på nulvækst er den samme som i Finansministeriets notat: Udgifterne stiger løbende i takt med pris- og lønudviklingen.

Vil Venstres nulvækst så betyde fyringer i den offentlige sektor?

Nej. Tidligere overvismand Torben M. Andersen udtalte i april:

(...) når der er tale om real nulvækst, så er det, at man har mulighed for at opretholde præcis det samme antal offentligt ansatte, som man har i dag, fortæller han.

- Så det er ikke fyringer. Hvis det er noget, så er det færre nyansættelser, slutter Torben M. Andersen.

Kilde: