Forebyggelse af brystkræft giver mere brystkræft

At forebygge er bedre end at helbrede, siger man

Klaus K,

25/03/2010

At forebygge er bedre end at helbrede, siger man. Dette er imidlertid ikke sandt. I hvert fald ikke, når det gælder de nye obligatoriske brystkræft screeninger.

Hver gang man forlænger livet for én kvinde med brystkræft, skaber man nemlig 10 nye registrerede kræfttilfælde, viser forskeren Karsten Jørgensen, Cochrane Center på Rigshospitalet. Uden screeningerne havde disse kvinder levet hele deres liv uden problemer, og uden nogensinde at få brystkræft.

- For hver én kvinde, der får forlænget livet via screeningen, vil ti få en unødvendig brystkræftdiagnose og muligvis blive opereret unødvendigt. Derudover vil 200 kvinder blive genindkaldt til nærmere undersøgelse og få at vide, at de muligvis har kræft, selvom de ikke har det. Og det er ekstremt hårdt både fysisk og psykisk, siger Karsten Jørgensen.

Det er Kræftens Bekæmpelse, der står bag den politiske agenda bag de obligatoriske brystkræft screeninger, siger Karsten Jørgensen. Den magtfulde organisation sidder på al kræftforskning og dikterer ifølge mange læger kræftpolitiken i Danmark.