Forældretalsmand: Trapper gør børnepasning dyr

Børnepasningen i København er 24

Ole Birk Olesen,

13/11/2009

Børnepasningen i København er 24.000 kr. dyrere pr. barn, end den gennesnitligt er i Århus, Odensen, Aalborg, Esbjerg og Randers, viser en sammenligning ifølge Københavns Kommune. Alligevel er mindst 20 daginstitutioner i København i dag blokeret af forældre og andre steder protesterer forældrene på andre måder imod en besparelse på 2,5 procent på budgetter.

Det har sin naturlige forklaring, mener talsperson Nina Reffstrup fra Københavns Forældreorganisation, som organiserer protesterne. En årsag er bl.a., at københavnske pægagoger skal gå på trapper med børnene, forklarer hun til 180Grader.dk.

"De tal er vi ikke enige i. Det er politiske tal. Vi har en aftale om, at vi i det nye år skal have kigget på, hvad de tal helt præcist dækker over. Der er grunde til, at daginstitutionerne er dyrere i København. Huslejerne er f.eks. dyre, og så er der trappetillægskompensationen til de institutioner, der ligger i byen, hvor der ikke er plads til at bygge legepladser," siger Nina Reffstrup.

Hvorfor er det meget dyrere at passe børn, når en pædagog skal gå en lille tur sammen med børnene for at komme til legepladsen?
"Hvis du skal have 12 vuggestuebørn ned ad trappen fra tredje sal, så skal der være en voksen, der går foran, en der går midt i, og en der går bagerst. Der er forskel på bare at åbne døren ud til legepladsen og så at træde ned fra tredje sal."

Går andre institutioner ikke også ture ud i naturen med børnene, uden at de af den grund har brug for flere pædagoger?
"Nej, når du er i ét plan, så har du ikke brug for det."

Fordi man skal gå ned ad trapper, så gør det en stor forskel?
"Ja, det tager længere tid."

Skal pædagogerne ikke være sammen med børnene, uanset om det tager lang tid eller kort tid at komme på legepladsen?
"Det nytter jo ikke, det her. Du må prøve at få fat på nogen pædagoger, så de kan forklare dig det. Jeg kan åbenbart ikke forklare det mere pædagogisk, men det tager bare mere tid. Hvis jeg tager tre børn og giver dem flyverdragt på og går udenfor, så tager det mig måske 10 minutter. Hvis jeg oven i skal ned fra tredje sal, så tager det måske 20 minutter."

Men skulle børnene da være alene, hvis du ikke var sammen med dem, mens I gik ned ad trappen?
"Nej, men to pægagoger kan altså ikke gå ned med 10 vuggestuebørn alene."

Det må vi vist hellere gemme til en anden god gang, det her. Er der noget, der gør, at de københavnske institutioner skal være SÅ meget dyrere end institutionerne i Århus og Odense f.eks.? I de byer har man vel også børnehaver, som ligger i midten af byen?
"Det har man sikkert, og der har man sikker også sådan nogen ordninger."

Men hvorfor skal det så være så meget dyrere i København?
"Jeg er ikke sikker på, at man bruger de samme tal. Jeg har hørt noget med, at man nogen steder ikke indregner dagplejen i udgifterne, som vi gør i København."

Du har hørt noget med? Har du noget at bakke det op med?
"Det jeg har sagt til Frank Jensen er, at vi skal sætte os ned og kigge på de tal. Der er en masse rygter om, at København er dyrere, så lad os kigge på de tal."

Der må jeg lige rette dig. Der er ikke rygter om, at København er dyrere - de tal er offentliggjort på papir af Københavns Kommune. Men du har altså nogle rygter om, at de tal ikke skulle stemme?
"Ja, bl.a. ved vi, at i Odense har man 20 lukkedage om året. I København har vi ni. Så lige præcis på det område har vi en bedre service i København. Vi har også en bedre normering i fritidshjemmene. I Esbjerg har de åbent i fire timer, mens vi i København har morgenåben, så forældrene kan få passet børnene, når de skal på arbejde."

Har I fremlagt et papir med nogle beregninger, der kan syndsynliggøre, hvorfor det skal være så meget dyrere at passe børn i København end i andre store byer?
"Nej, vi synes ikke, det skal være dyrere. Vi synes bare, at politikerne skal lægge handling bag deres ord. Hvis de siger, at København skal have verdens bedste børnepasning, som mange politikere siger, så må de fastsætte den service, som de ønsker, og så må den service koste det, den koster i København," siger Nina Reffstrup til 180Grader.dk.

Kilde: