Følg med strømmen, og gør dit hjem energieffektivt

Frederik Nielsen,

12/09/2019

I øjeblikket er der et kæmpe fokus på klima, miljø og global opvarmning. Det er et fokus, der lader til at blive hængende, bl.a. fordi problemerne ikke ser ud til at blive meget bedre. Selv efter internationale topmøder med alle verdens ledere, kan de ikke komme på andet, end at vi skal formindske verdens opvarmning med omkring 1 grad celsius. Det lyder ikke af meget, men det tager åbenlyst langt tid og diplomati i rå mængder.

Start klimakampen i hjemmet

Om ikke andet så kan denne ineffektivitet på klimaområdet fra politikernes side være med til at inspirere flere menigmænd. Flere private individer har nemlig taget sagen i egen hånd, og de er begyndt at bekæmpe klimaforandringerne fra deres eget hjem. Ikke ved at skrive vrede opslag online eller ved at stille sig op på Rådhuspladsen med vrede papskilte. Nej, de gør faktisk noget. Noget der kan ændre hele deres hverdag. De gør deres hjem energieffektivt ud af egen lomme. Det viser sig nemlig, at der stadig er rigtig mange hjem af ældre karakter her i Danmark, der er enormt ineffektive, når det kommer til enhver brug af energi, og det er ikke ligefrem optimalt, når man gerne vil formindske den brugte energi.

Den slags kan imidlertid gøres på mere end en måde. Man kan for eksempel sørge for at få isoleret sit hus ordentligt, hvilket faktisk er en mangel i mange ældre huse. På den måde undgår man nemlig kolde vintre, hvor man konstant opvarmer huset eller varme somre, hvor husets aircondition kører på fuldt tryk. Du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare på energiregningen med en smule glasuld, og det betyder selvfølgelig også, at du kan lette klimaet for en belastning.

Udskift gamle el artikler

Du kan også udskifte nogle af hjemmets el artikler. Dette er særligt relevant, når det kommer til radiatorer, som de fleste har til at varme op ved hjælp af fjernvarme. Den energi kan dog lettest komme fra et kraftvarmeværk eller lignende. Så er det langt mere klimavenligt at installere el radiatorer i hjemmet. Man ved trods alt, at omtrent 40% af al strøm i Danmark bliver produceret på bæredygtig vis.

Man kan faktisk også finde et væld af andre billige el artikler, som man kan installere i sit hjem og derved gøre det mere energieffektivt og lette klimaet for den byrde. Det kunne for eksempel være LED pærer. Har du endnu ikke fået udskiftet alle pærer i hjemmet til LED, bør du se at få det gjort. Det er i hvert fald den tendens, der bliver set overalt i industrien. Der er nemlig mange penge at spare ved at bruge en lille slat på at skifte. Det tjener nemlig sig selv ind igen ret hurtigt.

I dag kan man endda få intelligent lysstyring. Det vil altså sige, at huset ved præcis, hvor du befinder dig, og så kan det ganske enkelt slukke lyset efter dig. Det gør belysningen langt mere effektiv, men det er stadig dig, der har påtaget dig ansvaret.

Kilde: