Flere vil have gratis julegodter - igen

LEDER: Man ved, at julen nærmer sig, når man i pressen læser årets første historie om, at stadig flere danskere nu er så fattige, at de må søge om ...

Ole Birk Olesen,

22/11/2009

LEDER: Man ved, at julen nærmer sig, når man i pressen læser årets første historie om, at stadig flere danskere nu er så fattige, at de må søge om julehjælp hos organisationer som Mødrehjælpen, Børnenes Kontor og Frelsens Hær. I år er det arbejderbevægelsens nye organ, Avisen.dk, som har vundet konkurrencen om at være først med denne klassiske julefortælling, uden hvilken julen ikke ville være en jul, som vi kender den:

"Fattigdom tvinger flere familier til at søge humanitære organisationer om julehjælp. 'Jeg forsøger at redde mine børns jul,' siger Johanne Kjærgaard, der er alenemor," kan man læse på Avisen.dk.

Nu kan der jo ligge to årsager til grund, hvis organisationerne vitterligt oplever en større søgning på julehjælp: Enten bliver der flere, der har behov for at søge. Eller også er der bare flere, der søger, fordi færre i dag skammer sig over at gøre det.

Den sidste mulighed er der bare ikke rigtigt nogen journalister, der gider at undersøge. Og dog: For fire år siden skrev Berlingske Tidende, at Frelsens Hær i Odense var begyndt at tjekke ansøgernes indkomst med en kopi af årsopgørelsen fra skattevæsenet, fordi mange med en helt almindelig indkomst forsøgte at score julehjælp. Det fik dengang ansøgertallet i Odense til at falde fra mellem 550-700 til 250.

I takt med at krævementaliteten og offerkulten har fået stadig mere tag i danskerne, bør ingen undre sig over, at flere stiller sig op med huen i hånden, når de ved, at den vil blive fyldt op med gratis julegodter.

Kilde: