Fjern ekstra skat på arbejde

Før jeg åbnede mit rejsebureau, havde jeg heldigvis aldrig hørt om, hvad lønsum er for noget

Thomas Køhler,

21/01/2011

Før jeg åbnede mit rejsebureau, havde jeg heldigvis aldrig hørt om, hvad lønsum er for noget. Heller ikke det advokatfirma, som lavede anpartsselskabets papirer kendte til den og fandt først ud af, hvad det gik ud på, i processen. Jeg ved ikke, hvad der er baggrunden for, at den er indført, blot at det er en skat eller en afgift, der betales af firmaer, der ikke er momsregistrede (altså ikke betaler moms og dermed heller ikke kan modregne momsen). Og det gælder f.eks. rejsebureuaer, banker, forsikringsselskaber, tandlæger og en række andre. Nu bortfalder lønsummen så for rejsebureauer. Til gengæld indføres en meget kompliceret moms.

Da jeg var lønmodtager for en del år siden, sagde dette med momsen mig heller ingenting. Jeg vidste heller ikke noget særligt om, hvorfor og hvad jeg betalte i skat. Lidt ligesom med min pensionsordning var det bare noget andre regnede ud for mig. Jeg interesserede mig kun for, hvad jeg havde udbetalt, når jeg kiggede på min lønseddel. Til gengæld gik jeg en del op i, hvad jeg kunne spare ved at handle dagligvarer de rigtige steder. Hvis skummetmælk var billigere i Netto end i Irma, så købte jeg den der, hvis det alligevel var nøjagtig den samme mælk. At der var lagt 25% moms på mælken, skænkede jeg aldrig en tanke. Jeg tror, de fleste mennesker har det på samme måde. Nu er jeg til gengæld nødt til at være opmærksom på, at hvis jeg f.eks. spørger på nogle priser på annoncer i en avis, så får jeg priserne uden moms. Sådan gør man næsten alle steder, fordi man regner med, at kunden - som hvis det var en skobutik - har et momsregnskab og dermed kan modregne momsen. Det kan jeg og tandlægen bare ikke. Butikker skal angive deres priser med moms over for private kunder, men ikke over for andre erhvervskunder.

Da jeg var lønmodtager, kunne jeg i arbejdstiden koncentrere mig om at løse de opgaver, jeg var ansat til. Men som selvstændig kan jeg ikke bare koncentrere mig om at lave rejser som i mit tilfælde. Nu skal jeg sikre mig, at min virksomhed indberetter personalets lønninger, så deres skat kan blive trukket fra vores firmakonto efterfølgende. Og fire gange om året skal jeg regne ud, hvad vi sammenlagt har udbetalt i løn og honorarer, indberette og betale 3,08% af det samlede beløb i lønsum. Skat har et system på nettet, der hedder LetLøn, hvor man kan indberette løn, honorarer, moms osv., men systemet kan af en eller anden grund ikke selv beregne lønsummen ud fra det indberettede, selv om det nok så frejdigt bergner atp, feriepenge (det er vi dog gået bort fra til fordel for løn under ferie, da jeg er imod Feriekonto-ordningen). Men hvorfor systemet ikke selv kan beregne lønsummen ud fra det indberettede, ved jeg ikke.

Tit er der lidt småfejl her og der. Dem må vi så bruge tid på at korrigere.  

Nu kunne man sige, at det da bare er for dumt, at jeg ikke har 100% styr på disse ting. Man kunne også sige, at det er ikke det, en cand.mag. i russisk og statskundskab, der driver rejsebureau, er sat i verden for. Næh, men så kunne du jo bare have en ansat til at gøre det, kunne man indvende. Ja, men det er til syvende og sidst et spørgsmål, hvor mange løntimer man i et lille firma kan afse til bogholderiet. Det er jo ikke det, vi tjener pengene på.

Endnu værre er det dog, at lønsummen er en ekstra skat på arbejde. Selv om der er gået penge til personskatter, så ryger der 3,08% yderligere på. Eller hvis jeg udbetaler et honorar, så skal jeg huske, at det koster mig 3,08% lidt senere i forløbet. Det er svært at se det som andet end en demotiverende faktor i forhold til at beskæftige flere mennesker.

Fra i år skal vi så yderligere til at beregne moms af overskuddet af de rejser, der går til andre EU-lande, men vist ikke til lande uden for EU. Lønsummen bortfalder godt nok nu. Men i vores tilfælde skal vi altså indføre yderligere et momsregnskab i forhold til, hvad vi har af administrative byrder i forvejen. Og nogle penge kommer det jo også til at koste (selve momsen). Hvordan og hvor meget er der ikke ganske klarhed over endnu.

Det gider jeg ikke bruge min tid på. Giv mig en lavere, enklere og mere retfærdig skat, og spar mig for at skulle sætte tid og ressourcer af på noget, der slet ikke er min kerneydelse.

Kilde: