Fair Løsning bashing del 2

I Fair Løsning og specielt i den efterfølgende debat har Socialdemokratiet fokuseret på, at regeringen gav ufinansierede skattelettelser i perioden...

Thomas Bolding Hansen,

30/08/2011

I Fair Løsning og specielt i den efterfølgende debat har Socialdemokratiet fokuseret på, at regeringen gav ufinansierede skattelettelser i perioden 2004-2007.

I virkelighedens ofte uvelkomne verden steg det offentliges indtægter fra indkomstskatter fra 435,96 mia. kr. til 498,14 mia. kr. i perioden 2004-2007. (Tabel 2,3 i dette dokument)

Skattelettelserne var altså langt fra ufinansierede i den forstand, at det offentlige mistede skatteindtægter. S og SF henviser til at den finansiering, som regeringen henviste til via begrænsninger i det offentlige forbrug ikke lykkedes fuldstændigt, men givet at indkomstskatteindtægterne steg med ikke mindre end over 62 mia. kr, eller 14,3 procent på blot fire år, så kan påstanden "ufinansierede skattelettelser" kun klinge hult.

Der kan på ingen som helst måde siges, at det offentlige kom til at stå uden skatteindtægter eller blev udsultet på grund af disse marginale skattelettelser, eller at det offentlige nu skal spare på grund af disse skattelettelser. Der er tale om spin med højt omdrejningsmoment, når S og SF gør det:

"De slår sig op på at være socialt ansvarlige, men i virkeligheden har de givet skattelettelser til de velstillede, som finansieres af almindelige danskere i form af nedskæringer og forringelser af pensioner, siger Jesper Petersen. " (Jesper Petersen skatteordfører i SF i Berlingske.)
"Det er helt tydeligt, at konsekvenserne af regeringens ufinansierede skattelettelser er en historisk opbremsning i den offentlige sektor. Regeringens nulvækst-strategi vil komme til at gå ud over mange almindelige serviceområder. Stiger udgifterne et sted, skal det reduceres et andet sted, siger Morten Bødskov, Socialdemokraternes finansordfører. " (Pressemeddelelse fra Morten Bødskov)

Kilde: