Fair Løsning bashing del 1

Det er på tide at minde om, hvorfor S og SFs "har du 12 timer mere om dagen, så har vi en løsning," oprindeligt blev kritiseret

Thomas Bolding Hansen,

30/08/2011

Det er på tide at minde om, hvorfor S og SFs "har du 12 timer mere om dagen, så har vi en løsning," oprindeligt blev kritiseret. Det blev den, fordi de penge de to partier håbede på i provenu aldrig kommer til at indfinde sig i de offentlige kasser. Ikke en jordisk chance er der for det.

S og SF regner med at kunne bringe 15 mia. kr mere i statskassen ved at folk arbejder en time mere i deres Fair Løsning.

Ikke bare ekstremt optimistisk, men elendigt og ukritisk regnearbejde.

I 2009 var indkomsten på personlige indkomstskatter 441 mia. kr. (Kilde: Danmarks Statistik redegørelse "Skatter og afgifter 2010".)

Deler du det med 37, så får du 12 mia. kr, hvilket så er, hvad en ekstra times arbejde vil give på papiret. Her har S og SF måske lagt ekstra 3 mia. kr til i den formodning, at der bliver købt varer, som indløser 25 procent i moms for den ekstra timeløn, så passer pengene? Nej der er op til flere problemer med dette regnestykke:

1. De 441 mia. kr. kommer ikke udelukkende fra timelønsansatte. Selvstændige, ledere og medarbejdere med særlige kvalifikationer arbejder ikke 37 timer, og bliver heller ikke betalt på timelønsbasis. En del af de timelønsansatte mister faktisk overtidsbetaling, fordi de allerede arbejder over 37 timer.

2. Offentlige medarbejdere skal først have penge af staten og det offentlige, før de betaler skat. De skal altså først have 9-10 milliarder kroner, før de smider 5-6 mia. kr. i den offentlige kasse.

3. Virksomheder, der har 200 ansatte eller mere, kan undvære mindst 5 medarbejdere, hvis de skal sætte de øvrige medarbejdere en time op. De får ikke nødvendigvis mere at lave af, at danskerne tjener mere. Ikke dem allesammen i alle fald.

4. Arbejdsmarkedets parter skal angiveligt smøres med goder, der koster på minussiden for at acceptere en forhøjelse af arbejdstiden.

Det kan let vise sig, at de 15 mia. kr. var fugle på taget, og man kun står med det halve beløb i hånden, når alt kommer til alt, eller måske endda mindre end det.

Tilføj gerne flere problemer, hvis i har øjnene rettet på dem.

Kilde: