EUs store dilemma

Beslutningen om hjælp til Grækenland eller ej, viser, viser med al tydelighed det store dilemma, som EU netop nu befinder sig i

Bent Adriansen,

21/02/2010

Beslutningen om hjælp til Grækenland eller ej, viser, viser med al tydelighed det store dilemma, som EU netop nu befinder sig i.

Vælger EU at støtte Grækenland, bliver det med en berettiget frygt for at andre økonomisk svage lande, som Spanien, Portugal og Italien også vil søge om hjælp, såfremt de måtte få problemer. Og ikke nok med det. Med et udestående i Grækenland på 55 mia. Euro henholdsvis 30 mia. Euro, er det tvivlsomt, om der stadig er såvel politisk som folkelig opbakning i Frankrig og Tyskland til at låne Grækenland endnu mere. Et ordsprog siger som bekendt, at man ikke skal smide gode penge efter dårlige.

I Tyskland lurer sågar en mulig intern splittelse i Angela Merkels koalitionsregering, når regeringspartneren FDP med formand Guido Westerwelle i spidsen, stiller sig op på skatteydernes vegne og siger nej til yderligere tysk hjælp til de uansvarlige lande i Sydeuropa.  

Alternativet ved ikke at støtte Grækenland og de øvrige sydeuropæiske lande er dog ikke mindre håbløst. Den svigtende tillid til Euroen, som vi allerede har set gennem de seneste 2½ måneder vil kun blive yderligere forstærket, Grækenland risikerer at gå statsbankerot og flere af de svagere EU-lande kan blive trukket med ned.

Og Euroen? Den kan ende med blot at blive en parentes i historien!

Kilde: