EU: Slut med ’nøgenscannere’ i lufthavnene

Et nyt EU-direktiv forbyder røntgen-kropsscannere i europæiske lufthavne

Ikke angivet Ikke angivet,

22/11/2011

Et nyt EU-direktiv forbyder røntgen-kropsscannere i europæiske lufthavne. Begrundelsen er beskyttelse af borgernes helbred, lyder det fra EU.


Kropsscannere, der benytter røntgenteknologi, er nu forbudt i europæiske lufthavne. Det er resultatet af en ny lovgivning fra EU-Kommissionen, der dermed dømmer de såkaldte ’nøgenscannere’, der bliver brugt i USA, ude.


I den nye lovgivning forbydes scannerne med røntgenstråling ’for ikke at risikere at sætte borgernes helbred og sikkerhed på spil’, lyder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.
Røntgen-kropsscannere bruger ioniserende stråling, der bliver reflekteret af kroppen, og eventuelle genstande gemt på den, og konverteret til et billede. Men strålingen har i andre sammenhænge vist sig at skade dna’et og forårsage kræft.


Selvom strålingen fra ’nøgenscanneren’ er meget lille, ifølge det amerikanske Transportation Security Administration, TSA, svarende til den mængde stråling, som en person får ved to minutters flyvning, så er der blandt eksperter stor uenighed om, hvorvidt det vil kunne være med til at give flere kræfttilfælde, hvis teknologien bliver brugt til screening i lufthavnene – og det er dette hensyn til passagerernes helbred, der får EU til at forbyde den type af scannere. 


Må bruge millimeterbølgerMed det nye direktiv erkender EU-Kommissionen, at kropsscannere er en effektiv måde at screene flypassagerer i lufthavnen inden en flyrejse. Derfor er det også kun røntgen-kropsscanneren, der ikke når listen over godkendte screeningsprocedurer. 


En type af screening, der er godkendt, er kropsscannere med millimeterbølgeteknologi. Scanneren bruger millimeterbølger, der ligger i frekvensområdet mellem mikrobølger og infrarøde stråler, og nogle foretrækker millimeterbølgeteknologien, fordi den også skulle virke mindre krænkende for passagerernes privatliv end ’nøgenscannerne’. 


Det er tilladt for EU-medlemslande at bruge disse og andre sikkerhedsscannere til at screene passagerer og erstatte eksisterende sikkerhedssystemer i lufthavne, hvis de følger de betingelser, der bliver udstukket af EU i den nye lov for at sikre EU-borgernes rettigheder.


De retningslinjer, der skal benyttes ved brug af kropsscannere, er blandt andet, at scannerne ikke må gemme, genkalde, kopiere eller printe de billeder, den laver. 


Passagerer skal kunne sige nej til scanningAnalytikeren, der gennemgår billederne fra scanneren, skal desuden sidde et andet sted end der, hvor scanningen finder sted, og billederne fra scanningen må ikke forbindes til specifikke screenede personer. Passagererne skal også have informationer om, under hvilke betingelser sikkerhedsscanningen finder sted, og de skal have mulighed for at nægte at medvirke til kropsscanningen og i stedet blive screenet på en anden måde. 


Kropsscannerteknologien kan bruges til hurtigt og effektivt at scanne flypassagerer i lufthavne og kan finde både metalliske og ikke-metalliske genstande. Teknologien har potentiale til kraftigt at kunne reducere behovet for manuel screening af passagerer, lufthavnspersonale og flypersonale.