EU-gældskrise handler kun om rentens størrelse

EUro landene snakker som om at alt går perfekt med redningspakker og redningstrængende europæiske lande

Thomas Bolding Hansen,

30/11/2010

EUro landene snakker som om at alt går perfekt med redningspakker og redningstrængende europæiske lande.

Rigtig slemt bliver det når Italien eller Spanien, eller begge skal have en kæmpe, kæmpe hjælpepakke, der angiveligt vil overstige det afsatte beløb i forårets rammepakke på 5.582 milliarder kroner afsat af EU. Det er løgn. Det er kun et spørgsmål om renten.

Grækenland knækkede fordi renten på dets statsobligationer røg op på 24 pct. , måske endda højere. Hjælpepakken var et lån til en rente på 5 pct., hvilket måske ? og kun måske, er hvad Grækenland kan klare.

Skal EU til at stable 10.000+ mia kr. på benene til hjælpepakker, så kommer de penge igen med renters rente. Men pengene til at låne ud skal stadig anskaffes.

Det er skruen uden ende, for EU staterne er alle i gæld og alle EU landes rente kan og vil stige.

Hvor højt skal renten op for at Italien og Spanien knækker? Nogen siger 6-8 pct., der omkring. Det er for så vidt ligegyldigt, for renten skal nok stige og stige.

EU toppen skyder skylden på spekulanter, hvilket er ynkeligt. Uden en for stor gæld var dette aldrig sket. Vist er der personer som spekulerer i statsobligationerne ved at shorte dem, hvilket vil sige sælge dem til for eksempel kurs 90 og håbe, at de senere kan købe dem tilbage til kurs 80. Men det er ganske få, der har så meget is i maven.

De fleste sælger deres obligationer for at placere dem i mere sikre papirer. Flytter fra for eksempel irske statsobligationer til tyske. Når kursen falder på en obligation, så stiger renten, når mange investorer sælger deres statsobligationer så falder kursen, og det bliver værre endnu.

Personer, der investerer i obligationer, gør det for at få lave og sikre afkast. En høj rente er ikke tiltrækkende. Det er en sikker investering derimod. Det er at pisse på ansvarlige og forsigtige investorer, at give markedet skylden.

Renten på de fleste europæiske statsobligationer vil stige, også på den tyske, specielt når de hælder penge i en kæmpehjælpepakke og i de store sorte huller i europæisk økonomi.

EU har i et desperat forsøg på at skabe tillid på markedet, eller rettere ro, stillet garanti for statsobligationer frem til 2013. Det betyder, at markedet ikke bliver tvunget til at afskrive noget af lånet til staterne inden da.

Efter 2013 skal investorerne være indstillet på at afskrive noget at den pålydende værdi af statsobligationerne. Hvis ikke før, så trækkes pengene ud af Europa til den tid, kurserne falder og renten stiger. Det kommer dog angiveligt til at ske før.

Europa er færdig og har kun en vej. Dramatiske nedskæringer - mere end de som er nu og tage kampen med folket og et dyk i økonomien. Pinen kommer under alle omstændigheder. Ingen grund til at trække den ud. Gældsvæksten skal væk på helst to år i alle EU-lande. Ellers fælder markedet en brutal dom over Europa - i god tid før 2013.

Kilde: