Et spørgsmål om monetær politik.

Først en lille udredning af mine tanker på området, derefter kommer spørgsmålet:I et kapitalistisk samfund, betaler banken dig for at stille dit in...

_slettet_bruger_2652 Ikke angivet,

20/10/2012

Først en lille udredning af mine tanker på området, derefter kommer spørgsmålet:

I et kapitalistisk samfund, betaler banken dig for at stille dit indehavende til rådighed.

Jeg kan derfor konkludere at vi ikke lever i et kapitalistisk samfund, for bankerne levere så lav en rente på indlån at gebyrene æder ens opsparing.

Renten er så lav, fordi den monetære politik er centralt styret af politikere. Politikere der sænker renten, fordi de ser det som en nem mode at øge udlån og forbrug på. Når renten så en dag ikke kan falde længere, så kollapser systemet. Alle boblerne som rente manipulationen har skabt vælter ud af skabet og borgerne står med ansvaret og problemerne som politisk intervention i økonomien har skabt.

Politikerne er dog hurtige til at pege på banker og finansverdenen og sige det er deres skyld. For hvis de pegede på sig selv, ja så ville de jo risikere ikke at blive genvalgt. De ville måske endda risikere at vælgerne ikke længere ville tillade politikere at blande sig i pengemængden og renten.
Men ak, vælgeren ser TV og opdager ikke at politikeren har snydt ham, for TV'et taler om grådige bankdirektører alt imens de grådige populistiske politiker glæder sig over at være sluppet uden om problemerne endnu engang.

I et kapitalistisk samfund, lader man markedet (e.g. forbrugerne/borgerne) bestemme hvordan de vil indrette økonomien. Mens man i et system som vi har nu; corporatisme, tillader at en lille gruppe mennesker, centralt planlægger pengemængden, renten og lignende. Alt i alt, får vi incitaments problemer. Da 10, 20 eller for den sags skyld 179 mennesker ikke kan repræsentere 5,6 millioner menneskers incitamenter for at handle og gøre brug af penge.

Pengesedler, er jo et forbrugs gode som biler, sandwiches og møtrikker. (Jeg ignorere lige eksistensen af afgifter, da de ikke påvirker fabrikantens prissættelse.) Værdien af penge fastsættes alt efter hvad og hvem du handler med. Og derfor bør penge udsættes for markedskræfterne, i stedet for centralplanlægning. Central planlægning af økonomien hører nu engang ikke til i et frit samfund.

Spørgsmål:

Vi tillader ikke at politikere bestemmer værdien på møtrikker eller sandwiches, hvorfor skal vi så tillade at de bestemmer værdien af vores penge?

Kilde: