Er DF nu tilhænger af økonomisk mådehold i kommunerne?

LEDER: "I et land med så høj en skat, skal kommunerne simpelthen kunne finde midlerne uden brugerbetaling

Ole Birk Olesen,

14/03/2010

LEDER:

"I et land med så høj en skat, skal kommunerne simpelthen kunne finde midlerne uden brugerbetaling. Kommunerne må blive bedre til at prioritere velfærdsstatens kerneydelser."

Sådan lyder begrundelsen for et nej til mere brugerbetaling fra Dansk Folkepartis socialordfører, Martin Henriksen. Det er nye toner fra den front. Ikke fordi Dansk Folkeparti tidligere har været tilhænger af mere brugerbetaling, men fordi det vist er første gang, at man i det parti har talt om at "prioritere velfærdsstatens kerneydelser". Det må på almindeligt dansk betyde, at Dansk Folkeparti mener, at der er områder, hvor der i dag bliver brugt for mange penge i det offentlige. Tidligere - f.eks. da VKO-flertallet gennemførte kommunalreformen - mente partiet modsætningsvis, at enhver udgiftskrone, som kunne bortrationaliseres, skulle hensættes til endnu mere forbrug på andre områder i kommunerne.

Vi ser frem til at høre Dansk Folkepartis bud på, hvor det er, der nu kan spares. Og nej, denne gang er det ikke nok at henvise til besparelser, som rammer udlændinge. Kommunerne fører jo ikke landets udlændingepolitik. Skal vi nu måske til at opleve et Dansk Folkeparti, som ikke kun vil dele gaver ud for andre folks penge? Et Dansk Folkeparti som vil være med til at bakke op om kommunerne, når de aflægger sig spenderbukserne?

Vi kan håbe på det. Men lad os nu se, hvordan partiet faktisk agerer, når kommunerne går i gang. Den mulighed foreligger også, at Dansk Folkeparti gerne vil støtte en smule sparsommelighed i teorien, men i praksis vil undsige kommunerne, når de offentligt ansattes organisationer begynder at jamre. Det ville ikke være første gang.

Kilde: