Er det dårlige ved Carina-eksemplet, at det afslører venstrefløjen?

Debatten om fattigdom er kørt af sporet, lyder det og Cekic har fundet et dårligt eksempel med Carina

Steen Stengaard Nielsen,

01/12/2011

Debatten om fattigdom er kørt af sporet, lyder det og Cekic har fundet et dårligt eksempel med Carina. Hvad er det dårlige ved eksemplet?
Et det dårlige, at Carina er på kontanthjælp og er ramt af kontanthjælpsloftet og alligevel ikke er fattig?

Det vil sige, at det gælder om at finde en kontanthjælpsmodtager, som er ramt af kontanthjælpsloftet og som vitterlig ER fattig? Består det uheldige ved eksemplet deri, at man ud af de mange på kontanthjælp var så uheldig at finde en som var ramt af kontanthjælpsloftet på en særlig skånsom måde eller at kontanthjælpen i Carinas tilfælde var sat ekstraordinært op? Næppe..

Hvis Carina ikke er fattig, som alle nu synes enige om, er det så fordi hun trods alt kunne have røget meget mere og kunne have haft kat og en stribe gældsposter, der ville have sendt hendes rådighedsbeløb ned i fattigdomsområdet?


Hvis det er tilfældet, så må definitionen på fattigdom være når det faste forbrug nærmer sig rådighedsbeløbet. I så fald er alle personer, som bruger for mange penge, fattige – uanset om de tjener millioner. Det er nok ikke en brugbar fattigdomsdefinition.

Det dårlige ved Carina-eksemplet er nok i stedet, at det udstiller hulheden i venstrefløjens retorik om fattigdom i Danmark.

Fattigdom i et velfærdssamfund som det danske handler ikke om overførselsindkomsternes størrelse. Det handler om alt muligt andet.

Fattigdom er ikke at kunne stå op om morgenen og sidde i slåbrok og futter og se TV hele dagen. Fattigdom er ikke at kunne finde ud af at spare og optimere sin økonomiske situation. Fattigdom er modløshed og lavt selvværd. Fattigdom er at foretage tåbelige indkøb og dumme prioriteringer.
Fattigdom er, at være blevet ramt af personlige katastrofer, uheld, dødsfald, overgreb og som følge deraf at have mistet modet. Fattigdom er psykiske lidelser. Fattigdom er offermentalitet. Fattigdom er overforbrug. Fattigdom er forkælelse og slaphed. Fattigdom er misundelse. Fattigdom er økonomiske konjunkturer, konkurser og bundløs gæld. Fattigdom er at have misbrugsproblemer. Fattigdom er at mangle muligheder, at mangle tro.

At tro at en løsning på fattigdomsproblemerne i Danmark handler om at fjerne kontanthjælpsloftet og i det hele taget hæve taksterne er naiv, grænsende til det ubegavede.

Carina ikke et dårligt eksempel. Hun er et glimrende eksempel. Hun kan nemlig hjælpe os til at få øjnene op for at fattigdom handler om alt muligt andet end overførselsindkomster.

Kilde: