Enhedslisten vil se nærmere på voldsforherligende folketingskandidat

Folketingskandidat Per Jensen fra Enhedslisten står nu formentlig til intern ballade i sit parti, efter at han i utvetydige vendinger har bifaldet ...

Ole Birk Olesen,

08/02/2010

Folketingskandidat Per Jensen fra Enhedslisten står nu formentlig til intern ballade i sit parti, efter at han i utvetydige vendinger har bifaldet den vold, som ramte bloggeren Kim Møller fra den meget læste blog Uriasposten.net under en venstreorienteret demonstration i weekenden. Per Clausen, formand for Enhedslistens folketingsgruppe, siger til 180Grader, at han nu vil se nærmere på sagen.

Per Jensen skriver på sin blog:

"Jeg personligt ville ikke have nogen skrupler ved at gøre en fysisk ende på Kim Møllers klynkeri for bestandigt… Men aktiv dødshjælp er desværre jo forbudt i Danmark….."

Og han fortsætter:

"Han opsøgte balladen, og ser sig selv som martyr. Så derfor må han regne med en respirator engang i fremtiden, og der skal jeg, og kun jeg og ingen andre, ikke være den, som styrer strømforsyningen til respiratoren………… Der vil jeg nemlig hellere opsige min stilling end at redde hans liv!"

Den går ikke i Enhedslisten, mener Per Clausen.

"Som du refererer det her, er det helt uacceptabelt. Det er en tone, som ligger uendeligt langt fra den tone, som vi synes, at man skal anvende i den politiske debat," siger han til 180Grader.dk.

Hvorfor har I så sådan en mand som folketingskandidat?
"Jeg er faktisk ikke bekendt med manden og hans navn, før du oplyser det til mig. Vi har jo ingen central styring af den lokale opstilling hos os, og vi tjekker heller ikke, hvad folk skriver på deres blog. Han har jo også lige skrevet det, så vi har ikke haft mulighed for at se det. Men nu vil jeg da undersøge, hvad der ligger bag, for jeg synes ikke, at den måde at skrive på er acceptabel."

Er der gået noget galt i jeres filtering af de mennesker, som ender med at blive folketingskandidater hos jer?
"Vi har jo ikke anden filtrering, end at folk møder op på nogen møder, og der giver udtryk for deres synspunkter og holdninger og så bliver stillet op. Men det lyder ikke godt, at folk, der er kandidater for os, kommer med den slags udtalelser. Det synes jeg bestemt ikke, og det er helt klart, at det er fuldstændig i strid med, hvad vi mener, så jeg forstår det ikke."

Er der ikke et vist overlap mellem jer og visse aktivistiske og sågar militante kredse? Det er vel ikke en tilfældighed, at han har fundet ind i netop jeres parti, er det?
"Jeg kan ikke vide, hvad der har drevet ham, men jeg vil bare sige, at vi helt klart er afvisende over for at anvende vold, argumentere for vold eller true med vold. Så derfor forstår jeg ikke sammenhængen mellem at komme med den slags udgydelser og at være medlem hos os. Hvis han er medlem, kan han ikke være ubekendt med, hvad vi mener."

Men I plejer da omgang med folk, der har de her holdninger, og som måske også handler derefter?
"Næh. Når det nu handler om den konkrete demonstration i lørdags, så er det faktisk ingen tilfældighed, at vi ikke var medarrangør af den. Det havde vi helt bevidst valgt ikke at være, fordi vi mente, at de holdninger, man havde valgt at give udtryk for, nok ikke var vores. Det er sådan jeg har forstået det på vores afdeling i Århus, som har truffet beslutningen om ikke at være med," siger Per Clausen.

Kilde: