Enhedslisten: KUK-indeks skal modvirke valgdiskrimination

Folk har stemt på Johanne Schmidt-Nielsen, ikke på partiet Enhedslisten, mener politisk kommentator Troels Mylenberg

Ikke angivet Ikke angivet,

17/09/2011

Folk har stemt på Johanne Schmidt-Nielsen, ikke på partiet Enhedslisten, mener politisk kommentator Troels Mylenberg. Han peger på Schmidt-Nielsens 'fænomenale evne til at favne hele befolkningen', mens andre kommentatorer peger på, at Schmidt-Nielsen især har fået mange stemmer, fordi hun er ung, køn og kvinde.

Johanne Schmidt-Nielsen anerkender, at hendes udseende, alder og køn kan have spillet en rolle for Enhedslistens kanonvalg og siger, at dette faktum har fået Enhedslistens kønspolitiske udvalg til at gå i tænkeboks. Partiet vil således snart barsle med et forslag, der skal rette op på de skævheder, der opstår i en valgkamp, hvor nogle kandidater er yngre, har det 'rigtige køn' og ser godt ud.

- I Enhedslisten er vi konsekvente, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter: Det kan ikke være sådan, at vi går ind for at rette op på tusinder af års mandedominans og kvindeundertrykkelse i vores samfund og f.eks. går ind for kvoter for kvinder i virksomheders bestyrelser, hvis vi ikke samtidig er opmærksomme på andre områder, hvor der ikke er ligestilling.

- En gammel, grim mand kan være lige så intelligent og en dygtig politiker som en ung, køn kvinde, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen, og udseende, køn og alder skal naturligvis ikke være afgørende for, om man kan skabe sig en politisk karriere.

Enhedslisten selv vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke initiativer man er på vej med, men centralt placerede kilder i det kønspolitiske udvalg fortæller, at man vil lancere et indeks, et såkaldt KUK-indeks, der skal korrigere for Køn-Ung-Kvinde-effekten, når der er valg.

De finere detaljer i KUK-indekset er ikke på plads endnu, men ideen er, at man med KUK-indekset kan reducere antallet af stemmer en kandidat får som resultat af kønhed, alder og køn.

- Mens det er ligetil at korrigere stemmetal i forhold til alder og køn, så er 'kønheds-effekten' mere vanskelig at have med at gøre. Men vi forestiller os, at vi opretter fokusgrupper, der forud for en valgkamp vil vurdere kandidaternes udseende og rangordne det på en skala, som skal danne grundlag for KUK-indekset, siger kilden fra Enhedslistens kønspolitiske udvalg.

- I Enhedslisten er vi imod enhver form for diskrimination, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som bedyrer, at hun selv er klar til at tage hvilken som helst konsekvens, der måtte være af Enhedslistens nye initiativ.

- Siger man A, må man også sige B, slår Johanne Schmidt-Nielsen fast.

I en kommentar til Enhedslistens planer om et KUK-indeks siger partiveteran Keld Albrechtsen, at han ville ønske, partiet var kommet med dette initiativ for mange år siden.

Kilde: