Endnu en forestilling i det bizarre teater

Liberal Alliance talte for døve ører, da vi i forbindelse med skatteforhandlingerne stædigt råbte op om, at den foreslåede afgift på 1000 kroner ...

Villum Christensen,

12/04/2010

Liberal Alliance talte for døve ører, da vi i forbindelse med skatteforhandlingerne stædigt råbte op om, at den foreslåede afgift på 1000 kroner på dieselbiler uden partikelfiltre er ren bilskat uden miljømæssig gevinst.

Nu er resultaterne dukket op fra SKAT. De viser, at ud af 320.000 biler har højst 400 biler fået installeret et filter per 1. april, som var sidste frist. Der er tale om ren grønvask af skat. De fleste kan sikkert huske, hvordan skattereformen blev solgt som værende grøn, ligesom alt andet i 2009 skulle være "grønt", hvis det skulle igennem i Folketinget. Oven i dette dilemma er det langt fra sikkert, at de pågældende filtre virker efter hensigten – selvom eksperterne er meget uenige, er der dog enighed om, at partikelfiltrene er nærmest virkningsløse ved bykørsel.

Sjældent har man set større grad af symbolpolitik – det er lige før, at det slår love om burkaer, lommeknive og kamphunde. Et er, at man snyder borgerne ved at kalde noget grønt, selv om det i virkeligheden handler om at tvangsbeskatte – hvilket den tidligere skatteminister i øvrigt også prisværdigt ærligt har indrømmet. Noget andet er, at man også har store problemer med overhovedet at præstere en faglig argumentation for indsatsen. Og omvendt – der, hvor der er masser af fagligt belæg, som når det handler om reformer af efterløn og dagpenge, ønsker den borgerlige regering ikke at løfte en finger.

Ikke så underligt, at en kendt kommentator her i weekenden udtrykker livet på Christiansborg således: Et bizart realityshow om, hvem der skal være kaptajn på det synkende Titanic.

Kilde: