En status på situationen med embargo mod Rusland

Nu er der så gået 4 måneder, siden embargoen mod Rusland blev sat i værk, og Rusland svarede igen med importforbud på en lang række produkter, heru...

Lars Nygaard,

17/12/2014

Nu er der så gået 4 måneder, siden embargoen mod Rusland blev sat i værk, og Rusland svarede igen med importforbud på en lang række produkter, herunder landbrugsprodukter.

Det er tiden at gøre spilletavlen op. Hvem har tabt, og hvem har vundet på dette.

De største tabere er EU-landene og Rusland. I EU-landene er landbruget kastet ud i en dyb krise, og fraværet af handel med Rusland og risiko for tab af investeringer medfører negativ vækst og faldende aktiekurser. Rusland er i sagens natur stærkt præget af situationen med faldende rubelkurs og  stigende priser på importerede varer, ligesom udenlandske investeringer er gået i stå.

Vinderne er primært BRIK-landene som Kina, Indien og Brasilien, som Rusland vender sig mod nu.

Men ikke at forglemme er vinderne også de kræfter i specielt mellemøsten, der er vestens arvefjender, og som må glæde sig over, at vi er kommet i konflikt med en anden af deres arvefjender, Rusland.

Så når historiebøgerne skrives vil det blive beskrevet som en kæmpe strategisk fejl af den vestlige verden, på et så kritisk tidspunkt, at komme i konflikt med Rusland over nogle grænseområder i Ukraine.

Denne konflikt svækker både Vestens og Ruslands økonomi, og ikke mindst ødelægger den muligheden for, at vi kan samarbejde om at bekæmpe den fælles fjende, islamisk ekstremisme.

Der er flere skrækscenarier:

Rusland optrapper våbenleverancer til islamiske stater

Kina optrapper våbenleverancer til islamiske stater

Tyrkiet bryder ud af Nato, og der etableres et islamisk militærsamarbejde evt. støttet af Rusland og/eller Kina.

Ingen kender fremtiden, men de vestlige ledere gør ikke gavn for tiden.

Kilde: