Én gang til for Prins Knud og Margrethe Vestager: Skattestoppet koster ikke borgerne penge

Margrethe Vestager:»Skattestoppet er på top-3 over Anders Foghs (tidligere statsminister, red

Ikke angivet Ikke angivet,

18/03/2010

Margrethe Vestager:
»Skattestoppet er på top-3 over Anders Foghs (tidligere statsminister, red.) dårlige idéer. Det har indtil videre kostet Danmark og borgerne 80 milliarder kroner, od det er altså rigtig mange penge. Men i stedet for at lette skatten for de lavest lønnede, som oppositionen foreslår, holder de fast i skattestoppet«, siger hun og understreger, at idéen om at bibeholde skattestoppet, uden at det rammer kommunerne, er »et fantasifoster«.

REPLIK

Hvordan kan sparede skatter koste borgerne penge? Det er simpelt hen utroligt hvad lederen af Danmarks Skolelærerparti kan få sig selv til at sige. Det er både nonsens og volapyk på samme tid. Selv hvis Vestager mener staten og ikke Danmark og borgerne, så nej - skattestoppet har ikke kostet staten en krone. På papiret kan det se ud som om der mangler 80 mia. kr. Men nu ved enhver at skattetrykket i Danmark er betydeligt, og som tommelfingerregel kan man roligt sige at for hver krone borgerne sparer i skat kommer halvdelen tilbage i form af nye skatter og afgifter af øget forbrug og investeringer for de sparede skattekroner.

Dvs. så er vi nede på at det har kostet statskassen 40 mia. kr. Når man så medregner at skattestoppet har øget boligpriserne med ca. 8% så betyder det igen endnu flere penge i statskassen. Større boligformuer på ca. 300 mia. kr. som følge af skattestoppet er for en trediedels vedkommende allerede realiseret. Dvs. der er realiseret for 100 mia. kr. hvor halvdelen går i statskassen. Så reelt har skattestoppet altså øget provenuet i statskassen med 10 mia. kr.

Så igen for Prins Knud og Margrethe Vestager:
Fr. Vestager siger: Skattestoppet koster borgerne, Danmark (statskassen) 80 mia. kr.
Sandheden: Skattestoppet har øget formuerne med ca. 300 mia. kr. Den økonomiske aktivitet er øget med ca. 180 mia. kr. og skatteprovenuet er øget med 10 mia. kr. trods reelt 80 mia. kr. i lavere skatter.

Enhver må efterhånden have forstået at statsfinanserne ikke er presset på gund af manglende eller for lave skatter men for høje offentlige udgifter. Offentlige udgifter er steget reelt 66 mia. kr. siden 2001. Problemet vi snakker om for statskassen er ca. 24 mia. kr. Man skal have pip i låget for ikke at kunne indse hvor problemet ligger. Jeg kan forstå hvis den offentlige sektor skal udbygges i Haiti, hvor det meste af landet herunder skoler og hospitaler ligger i ruiner. Men i Danmark; Nej - her er der brug for lavere offentlige udgifter. I Danmark ligger produktiviteten i den offentlige sektor i ruiner - og det løses ikke ved at smide flere penge efter i forvejen dårligt anvendte.