Egoisme - skal den styre holdningen til syge?

Nu har jeg fulgt debatten både her på 180grader

Andreas Falck,

26/10/2010

Nu har jeg fulgt debatten både her på 180grader.dk samt på andre medier om syge mennesker skal kanøfles og fratages retten til et værdigt liv.

Det er da i al fald det indtryk man får når man læser mange af de kommentarer der kommet som reaktion på det TV-indslag hvor den fibromyalgiramte Syrene fortalte om sit liv som fibromyalgiramt.

Alt for mange mener at hun blot skal have et los hvor hun er højest når hun plukker jordbær, og endda skal fratages kontanthjælp, for når hun bliver sulten nok vil garanteret tage sig sammen og selv finde sig et job.

Der er ikke megen forståelse for at mennesker kan være syge når de har en sygdom der ikke giver sig udslag i e brækket ben eller en manglende arm. Jeg lider selv af både fibromyalgi og dertil har jeg så også blevet yderligere ramt af parkinsonisme.

Alene med diagnosen fibromyalgi, der er stillet af flere af hinanden uafhængige speciallæger, blev jeg af dem alle erklæret for at være så fysisk invalideret at der ikke var nogen resterhvervsevne tilbage. Og det blem jo ikke bedre af at jeg så også nu må slås med virkningerne af parkinsonisme.

Om jeg ønskede at få pension? Nej da, absolut ikke. Jeg ville da langt hellere være rask og kunne genoptage mit arbejde, for dengang tjente jeg da langt, langt mere end den usle almisse jeg nu må nøjes med i form af førtidspension (jeg får pension efter den gamle lov).

Vi syge er jo nu blevet angrebet ganske alvorligt for at være dovne, ugidelige, snyltere og meget mere af den skuffe. Jeg mistænker at adskillige af disse angribere selv i stor udstrækning er blevet "forgyldt" med en masse skattefinancierede midler bl.a. til dyre videregående uddannelser m.m.

Vi praler af at Danmark er en velfærdsstat. Ja, men ikke når man er blevet kronisk syg af konstante smerter o.lign. Så er der alt for mange der vil tage enhver form for velfærd fra denne patientgruppe, for de kan da bare tage sig sammen og få fingeren ud af gaskanalen og klare sig selv.

Det er sikkert de samme der brokker sig over at kronisk syge får førtidspenion, der samtidig går ind for at de højest betale velhavende mennesker i Danmark kan få skattelettelser der udgør ca. halvdelen af hvad en kronisk får i førtidspenion. Tendensen går tilsyneladende i retning af kun dem der i forvejen har mere end rigeligt gerne må få mere, men kronisk syge mennesker de skal absolut intet have.

Jeg er enig i at der trænger til reformer i Danmark, men det skal være reformer hvor de syge og de svageste i Danmark kan få en anstændig behandling, og hvor de bredeste skuldre og de mest velhavende også er dem der, i solidaritetens navn, også er dem der skal være med til at holde velfærden på et acceptabelt niveau.

Er du en af dem der selv lider af fibromyalgi (eller af anden årsag interesserer dig for denne sygdom) kan du finde et netværk der gerne vil støtte og give råd og vejledning her: http://www.fibronet.dk

Kilde: