Efterlysning: Hvor er de ægte liberale?

I sidste uge besøgte jeg Saxo Bank med Liberal Alliances Ungdom

Emil Lykke Jensen,

09/11/2009

I sidste uge besøgte jeg Saxo Bank med Liberal Alliances Ungdom. Et af højdepunkterne ved besøget var, da David Karsbøl, på sin vanligt kontante facon, påpegede, at en håndfuld aktive liberale kan gøre mere gavn end 1000 dovne. Jeg kunne ikke være mere enig. Det er så vigtigt, at der bliver ført liberal politik i Danmark og ikke bare talt om det. Det er trist at skulle konstatere, at det står sløvt til med liberalismen i dansk politik, men det er desværre et faktum. Der er derfor behov for en ny principfasthed blandt ægte liberale i Danmark. Også selvom indsatsen er høj.

Det føles næsten trivielt, men lad mig komme skeptikerne i forkøbet og give et ærligt svar: Liberal Alliance er et lille parti. Liberal Alliance har en broget fortid. Liberal Alliance får det svært ved næste folketingsvalg. Tre gange ja. Det kræver ikke orakler som Mogensen og Kristiansen at foretage den analyse. Så er det på plads. Men skulle det være en forhindring for, at vi forsøger at ændre samfundet? Skulle vi bare lægge os ned og give op?

Selvfølgelig ikke. Men omvendt tror jeg der findes flere og flere i Venstre og hos de Konservative, der har givet op. Kan man som liberal være tilfreds med det? Kan medlemmerne af de to partier være tilfredse, hvis de er ægte liberale? Vel egentlig ikke hvis de går ind for liberal politik. Uanset hvordan de to partier vender og drejer argumenterne, så er det der står tilbage, at det offentlige forbrug som andel af BNP er vokset fra 25,7 % i 2001 til 27,8 % i 2009, hvilket i øvrigt er rekord siden Anker Jørgensen var statsminister! Skattetrykket - målt som samtlige skatter/afgifter i forhold til BNP - nåede under VK-regeringen sit hidtil højeste niveau i Danmarkshistorien i 2005 på 51 %. Det er tankevækkende og må simpelthen give anledning til selvransagelse hos de to partier.

Der skal være sammenhæng, mellem det man siger og gør. Og man kan ikke kalde sig liberal, hvis man efter 8 år ved magten stolt kan fremvise ovenstående resultater. Hvis hele ræsonnementet bag udviklingen fra 2001-09 har været at en ideologisk venstredrejning har været en nødvendighed for at få magten og fastholde den, ja så har man spillet fallit. For er det prisen værd at smide sine ideologiske værdier ud for at få magt til at føre socialdemokratisk politik? Nej vel. Det eneste liberale VK-regeringen har bedrevet er at sælge ud - desværre bare af egne værdier.

Kilde: