ECB skal redde Europa fra markedspanik | børsen

Artiklen er en betalingsartikel :-( Overskriften siger dog alt: Markedernes reaktion på at Grækenlands banker er tømt for kontanter, og Grækenlan...

Uffe Merrild,

29/06/2015

Artiklen er en betalingsartikel :-(

Overskriften siger dog alt:

Markedernes reaktion på at Grækenlands banker er tømt for kontanter, og Grækenlands økonomiske ruin virkeliggøres er forkert og skal undertrykkes.

I stedet for at lade markedet arbejde mod ligevægt og rense de dårlige investeringer og lade tabere og vindere blive kåret, skal Centralbureaukratiet i det europæiske statslige pengemonopol nok sørge for at overgangen bliver "ordentlig".

Skulle den græske situation smitte af på andre sydeuropæiske lande, vil ECB gå ind og tæppebombe finansmarkederne med papir for at drukne enhver disciplinerende markedsreaktion, der har været tiltrængt siden 1990erne.

Det gælder om at sparke dåsen længere ned ad vejen, og forsøge at undgå at der sker en katastrofe mens man sidder på bureaukratiets top. Det eftermæle man risikerer at få påtrykt i historiebøgerne kan man givetvis ikke leve med, og det er symptomatisk at Syriza vil have en folkeafstemning sat i værk for at tørre ansvaret for  politisk idioti og inkompetence af på det græske folk.

Som om demokratiet kan give noget meningsfyldt svar til en så kompleks situation ved en enkelt stemmeafgivelse, forventer Syriza at ansvaret bliver løftet fra dets smalle skuldre og lagt ud på den brede befolkning.

Det bliver alligevel grækerne selv der skal bære byrden som politikerne har pålagt dem gennem årtiers politisk makværk, så lad dem også selv få lov at tage proforma ansvaret for deres økonomiske ruin.

Forskellen mellem ECB og Syriza ser ud til at være at mens Syriza vil socialisere ansvaret for bankerotten, så vil ECB socialisere spekulanternes tab på græsk gæld.