ECB kaster hårde ord efter eurozonen | børsen

Mario Draghi, chef for den europæiske centralbank, udtaler at der er behov for yderligere integration af politikken i EU da den seneste tid har vis...

Uffe Merrild,

16/07/2015

Mario Draghi, chef for den europæiske centralbank, udtaler at der er behov for yderligere integration af politikken i EU da den seneste tid har vist en svaghed i samarbejdet i EU.

Mario Draghi anser det for umuligt at opbryde valutasamarbejdet, men ser i stedet løsningen for de nuværende problemer som en yderligere integration i EU, velsagtens en fælles finanspolitik.

Det er naturligvis et nærliggende synspunkt, under forudsætningen at der ikke kan eksistere et ordentligt EU samarbejde uden en fælles valuta. Jeg tillader mig at være uenig, og påpeger i stedet de store problemer der er ved at føre et fælles valutaområde der spænder så mange forskellige markedsrestriktioner.

De store arbejdsløshedsproblemer i Sydeuropa har givet ikke blot brug for en fælles finanspolitik, de har i stedet brug for et arbejdsmarkedet der er fleksibelt. Både så lønningerne får lov at finde deres naturlige balance men især at arbejdsgiverne kan hyre og fyre medarbejdere med kort varsel.

Mario Draghis løsning med et komplet integreret politisk europa ser jeg som den værste af de mulige løsninger. Konkurrencen landene imellem bør i stedet holdes intakt, i stedet for at smøre med en fællespolitisk pensel og underlægge alle landene den samme (formentlig streng, ineffektiv og ufleksibel) regulering og (lempelige) finanspolitik.

Som bonusinfo står til sidst at kapitalkontrollen i græske banker (max €60 kontanthævning per dag) skyldes den økonomiske krise. Det behøvede ikke at være et problem at staten gik fallit for de private indskydere under et mindre risikabelt banksystem hvor der er 100pct kapital bag indskuddene.

Et system med vandtæt opdeling i banken mellem indskud og udlånskonti ville tillade indskyderne at hæve deres penge på indskudskontoen uden kapitalproblemer, mens de selv kunne tage stilling til hvor mange penge de ville låse på en udlånskonto som banken kunne låne ud af.