Desmond Tutu til Cape Town Operaen: Aflys rejse til Israel

Cape Towns Opera bør aflyse sin planlagte optræden i Israel

Jesper Ørsted,

26/10/2010

Cape Towns Opera bør aflyse sin planlagte optræden i Israel. Det siger Sydafrikas ærkebiskop, Desmond Tutu.
Sydafrikas moralske sværvægter, ærkebiskop Desmond Tutu, lægger nu pres på Cape Towns Opera for at få operaen til at aflyse et planlagt besøg i Israel til november.
Tutu, der vandt Nobels Fredspris i 1984 for at føre an i fredelig modstand mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika, advarer i en erklæring om, at "det vil være forkert" at optræde i Israel.
- Lige som vi under apartheid sagde, at det var upassende for internationale kunstnere at optræde i Sydafrika, et land grundlagt på diskriminerende love og raceadskillelse, så vil det være forkert af Cape Towns Opera at optræde i Israel, siger Tutu, der selv bor i Cape Town.
- Kun den mest tykhudede sydafrikaner vil have det godt med at optræde foran et publikum, der ekskluderer borgere, der for eksempel bor i en landsby på Vestbredden ca. 30 minutters kørsel fra Tel Aviv, og som ikke må besøge Tel Aviv.
- Et publikum som samtidig inkluderer jødiske borgere, der bor i ulovlige bosættelser på Vestbredden, siger Tutu.
Cape Towns Operas besøg skal efter planen finde sted mellem den 12. og den 27. november.
Tutu, der i mange år har kritiseret Israel for behandlingen af det palæstinensiske folk, har lagt pres på de sydafrikanske myndigheder for at boykotte Israel.
I sidste måned stod Tutu i spidsen for en kampagne for at få Johannesburg Universitet til at droppe samarbejdet med Israels Ben Gurion Universitet.
Ledelsen på Johannesburg Universitet endte med at beslutte at afslutte samarbejdet med Ben Gurion Universitetet, med mindre universitet inden for de kommende seks måneder lever op til visse betingelser, blandt andet at samarbejde med palæstinensiske universiteter.