Der er noget helt galt i plejesektoren

Sub-kulturen omkring hjemmepleje-ordningen samt andet plejepersonel på hospitaler/plejehjem m

Marianne Forsberg,

05/07/2010

Sub-kulturen omkring hjemmepleje-ordningen samt andet plejepersonel på hospitaler/plejehjem m.v. fungerer yderst uansvarligt, og desværre ser det ikke ud til, at det går over lige med det samme. Der hersker en ligegyldighed og en inkompetance, og det gælder bare om at få overstået arbejdsdagen så nemt og bekvemt som overhovedet muligt med nogle gode laaaange pauser, men hvordan de ældre/klienter har det, dét er da fuldstændigt underordnet, for flere af dette pleje-segment tager ikke ansvar, lige så lidt som deres ledelse i flere tilfælde heller ikke gør det.

Det sejler med andre ord i den sektor og holdningen er, "nå ja, det hele er også helt ligemeget" attitude og flere kender intet til de gode gamle dyder såsom arbejdsmoral og ansvarlighed og det har desværre fået lov til at udvikle sig igennem de senere år og ingen gør noget eller checker up på noget før TV/medierne atter er på banen med nogle kedelige eksempler, som omgående bliver løst for derefter at gå i sin mor igen.

Ikke, at det kommer bag på mig, det er den sædvanlige slendrian der hersker indenfor det offentlige, senest set på TV-news omkring hjemmehjælpere der slet ikke passer deres job på forsvarlig vis og det er desværre kun toppen af isbjerget. Det er dybt beskæmmende og tænker på alle de mennesker der lider i stilhed og ikke råber op overfor denne misrøgt af deres kære. Det har efter min mening intet med efteruddannelse m.v. at gøre samt besparelser og nedskæringer, som den Røde Fløj ustandselig råber op om.

SOS, send omgående flere penge, er det sædvanlige opråb fra RØD STUE uden at gennemtænke, hvordan det ellers kan gribes an. Det burde da ellers være supert hvis kommunerne kunne udbrede sig med "at her går det godt, send ikke flere penge". Nåh nej, det er jo meget vigtigere at bruge så mange af skatteborgernes penge som overhovedet muligt, sorry - det er jo bare mig i al min borgerlighed der mener, at der måtte være enorme stemmer i, at fremkomme med nogle afgørende besparelser.

NEJ og atter nej. Enten har man det nødvendige pleje-gen og den rette forståelse for at pleje sine medmennesker eller også har man ikke og lige meget hvor meget efteruddannelse der ydes og hvor mange penge der tilføres afhjælper det intet, hvis den enkelte sosu-assistent m.v. ikke behersker de basale menneskelige egenskaber.

Min egen aktuelle virkelighed, hvor jeg personligt truede med at hænge en ineffektiv og dårlig ledet hospitalsafdeling ud offentligt, hvis ikke de omgående flyttede min pårørende til en anden afdeling, var SÅ grotesk og himmelråbende og blev da også efterfølgende fulgt op med en meget hurtig flytning til et andet afsnit i kraft af min indblanding. Blev endvidere opfordret til at klage til hospitalsledelsen af en sygeplejerske. Jamen, hvor er vi henne ! Det var som at komme retur fra helvede's forgård.

Derfor tillader jeg mig at konkretisere disse mangler og fejl indenfor systemet og er ikke så rystet længere, som jeg var for nogle år siden da det blev afsløret via skjult kamera hvordan visse plejere "mis"handlede meget svage og plejekrævende personer på groft uforsvarlig vis på et københavner-plejehjem - det glemmer jeg aldrig.

I dag konstaterer jeg desværre ved selvsyn, at nogle pleje-afsnit stadig ikke fungerer optimalt og er under al kritik og kræver en kæmpe udrensning og et større tilsyn fra Københavns Kommune. Desuden foretrækker jeg hellere færre ansatte med den rigtige holdning og arbejdsånd, gerne til en noget højere løn og omvendt en afskedigelse af de ansatte, som fuldstændig lader som om det regner eller bare ikke gider tage vare på det arbejde de er gået ind til eller måske i nogle tilfælde er blevet "sat til".

Københavns Kommune må stramme op i den department og aktuelt er det altså hjemmeplejen der er i søgelyset. Det kendte jeg dog lidt til, men at det er så slemt p.t. og at de offentligt ansatte udviser sådan en mangel på respekt for deres medmennesker, er forkasteligt og på samme tid stikker os alle blår i øjnene ved at melde ud, at de er underbemandet, når virkeligheden er en helt anden - det er demoraliserende. I stedet render de forvirrede rundt og spænder ben for hinanden, ofte fuldstændig ubehjælpsomme lige fra læger til sygeplejersker og nu altså hjemmehjælpere, der sidder og hygger sig og har mere travlt med at gå på barrikaderne hver gang LO råber til kamp om flere ansatte og højere lønninger. Til hvem, spørger jeg lige ! det kan da kun være til dem der passer deres job forsvarligt.

Der er noget rivende galt med hele pleje-strukturen herhjemme, og det kræver akut en holdningsændring og en meget stærkere ledelsesstruktur samt styring af personalet, der slet ikke lever op til den opgave de har påtaget sig. De burde i virkeligheden jobbe i industrien og ha' med maskiner og lignende at gøre. I hvert fald burde de have et tilhold mod at passe plejekrævende patienter.

Kilde: