Den røde nepotisme begynder - danskerne rammes

LEDER: Regeringen planlægger ifølge dagbladet Børsen at halvere det beløb, som danskere årligt med fradragsret kan hensætte på en ratepension - fra...

Ole Birk Olesen,

03/11/2011

LEDER: Regeringen planlægger ifølge dagbladet Børsen at halvere det beløb, som danskere årligt med fradragsret kan hensætte på en ratepension - fra 100.000 til 50-60.000 kr. Vælger man derimod at "spare op" til sin pensionisttilværelse med indbetalinger til en livrente, så skal der fortsat ikke være noget loft over, hvor meget man må indbetale med fradrag i skatten.

Hvorfor denne forskelsbehandling?

Regeringen forventer angiveligt at score en masse penge til statskassen på øvelsen, men hvorfor skulle den dog det? Danskernes behov for penge i alderdommen forsvinder ikke, fordi én opsparingsform er upopulær hos regeringen. De sparer da bare op via pensionskassernes livrenteprodukter i stedet.

Regeringens forslag synes dermed ikke at være andet end en slet skjult favorisering af de pensionskasser, som gerne må udbyde livrenter, på bekostning af bankerne, som ikke må. Bankerne vil få færre kunder til deres ratepensionsprodukt, mens pensionskasserne vil få flere kunder til deres livrenteprodukt.

Kunne det måske tænkes, at det er den egentlige årsag til øvelsen? Det er svært ikke at have i baghovedet, at flere af pensionskasserne er ejet af fagforeninger, som donerede millionbeløb til Socialdemokraterne og SF i valgkampen. Omvendt er det en kendt sag, at bankerne via Finansrådet støtter de borgerlige partier.

Taberne bliver dog ikke kun bankerne, men også danskerne, der nu får indskrænket det frie valg mellem forskellige pensionsformer. Mange er glade for ratepensionerne - det ses af det forhold, at de i dag vælger dem i stedet for livrenter - men fremover vil de blive forsøgt presset til at aftage et produkt, som de synes er ringere.

Rød er ensretningens og nepotismens farve.

Kilde: