Den Offentlige boble- Den virkelige krise.

Der tales hele tiden om finanskrisen, boligboblen osv

Ikke angivet Ikke angivet,

20/12/2012

Der tales hele tiden om finanskrisen, boligboblen osv... Men hvor kommer det altsammen fra? Der snakkes meget om den måde man konstruerede lånesamsætningen på i USA, masser af dårligt ratede lån klemt sammen så de blev til et godt rated lån(CDOér).

Men der skal penge til at klemme priserne op, så hvis man ikke har dem må man låne dem. Mennesker kan højst bytte varer uden penge, og det i et forhold som begge parter finder fornuftigt. Man kan dog stadig have bobler, såsom den store Tulipan boble i Holland i 1637. Hvor et enkelt løg købte et lille skib plus en lang række råvarer, man kan slå det op. Men man må gå ud fra dem der brændte fingrene i den handel, ikke havde meget andet at gøre end tage tabet. Vanviddet kommer for en dag fordi folk med tulipanløg ikke kan manipulere markedet yderligere, selom de nok måtte ønske det.

Men for at vende tilbage til i dag, hvor pengene er den rigelige vare. Man har en kæmpe gæld, som ingen ønsker at eje før nogen tilbyder at de kan stifte en gæld til under markedspris i nogen tilfælde gratis. Så kan den gamle gæld, som blev et problem fordi ganske almindelige mennesker kunne komme for billigt til den, blive købt billigt/gratis som ny gæld af de samme banker som var i problemer med den gamle gæld. Det værste er at det også går udover den eksisterende sunde gæld, som bliver så attraktiv relativt til den subsiduerede gæld. Derfor er gæld i blandt andet De Nye Markeder, blevet så dyrt at der nu også er ved at være en boble. Men hvem styrer, denne tilgang, til denne næsten umådelige pengemine?

Det gør centralbankerne og i nogen tilfælde dermed politikerne. Det er en hån mod alle at skyde skylden på banker, spekulanter osv...Mennesker agerer blot i den virkelighed hvori de befinder sig! Hvis noget virker gratis så flokkes mennesker om det. Det samme kunne siges om den offentlige sektors ydelser, men det er en anden sang!

Kilde: