Den kommunale klynk

Det er uværdigt, det er urimeligt, det er især kommunerne, der har ansvaret for, at den danske velfærdsmodel ikke længere er bæredygtig

Peter Bundgaard,

15/06/2010

Det er uværdigt, det er urimeligt, det er især kommunerne, der har ansvaret for, at den danske velfærdsmodel ikke længere er bæredygtig. I mere end 20 år er forbruget hvert eneste år steget med 2-3-4-5 pct.

Hvem mon byrådsmedlemmerne er loyale mod, deres politiske venner, deres eget genvalg eller noget så fjernt som almenvellet?

Byrådene fungerer tungt og uhensigtsmæssigt, og embedsværket sørger altid for at begrave udvalgene i sagsbehandling,

Byrådene er for store og de burde kun afholde kvartalsmøder og her fastlægge kursen og dernæst gøre kommunaldirektøren ansvarlig for driften.

Succeskriteriet for den gode kommune burde være at budgettet kom tilbage fra finansministeriet uden anmærkninger og holdt året ud. De folkevalgte stikker næsen alt for lang ned i den daglige administration. Det samme gælder regionerne. Fjern dem, 5 sygehusvæsner er stadig for meget i et land af Danmarks størrelse.

De folkevalgte organer repræsenterer nok folket, men flertallet er jo på overførselsindkomst eller offentlig ansat og gør ikke den store forskel. Det motiverer til at fastholde og udvide i én uendelighed.

Her er et banalt eksempel. En kommune inviterede et revisionsfirma til at finde besparelser. De fandt hurtigt 3-400 millioner. Det ville flertallet så alligevel ikke og fortsatte hyleriet om urimelige besparelser. Tro dem ikke når de hyler op, de tjener ikke fællesskabets sande interesser, de blokerer tværtimod for dagen i morgen.

Kilde: