Den amerikanske kongres anklager Tyrkiet for armensk folkemord

Et panel i den amerikanske kongres har til trods for protester fra Det Hvide Hus beskrevet tyrkiske styrkers drab på armeniere under Første Verden...

Henrik Gøtke,

05/03/2010

Et panel i den amerikanske kongres har til trods for protester fra Det Hvide Hus beskrevet tyrkiske styrkers drab på armeniere under Første Verdenskrig som folkemord.

Resolutionen blev snævert vedtaget af House of Foreign Affairs Committee.

Tyrkiet, en nøgle allieret, svarede ved at hjemkalde sin ambassadør i Washington for konsultationer. Tyrkiet har voldsomt modsat sig den ikke-bindende resolution.

Det Hvide Hus havde advaret om, at stemmen ville skade forsonings samtaler mellem Tyrkiet og Armenien.

Resolutionen kalder på præsident Barack Obama at sikre, at den amerikanske udenrigspolitik reflekterer en forståelse af “folkemordet” og stempler drabene under Første Verdenskrig som sådan i sin årlige erklæring om emnet.

Den blev vedtaget med 23 stemmer mod 22 stemmer af komiteen.

Den tyrkiske regering fremlagde indenfor minutter en erklæring der fordømte “resolutionen der anklager den tyrkiske nation, for en forbrydelse den ikke har gjort”.

Erklæringen siger også, at den tyrkiske ambassadør er hjemkaldt for konsultationer.

En tyrkisk parlamentarisk delegation er taget til Washington for at prøve at overtale komiteens medlemmer til at forkaste resolutionen.

Tyrkerne accepterer, at uhyrligheder blev begået, men argumenterer, at de var del af krigen, og at der ikke fandtes noget systematisk forsøg på at udrydde det kristne armenske folk.

Den armenske regering velkommer stemmen, og kalder den “et vigtigt skridt imod forebyggelse af forbrydelser mod menneskeheden”.

I 2007 blev en lignende resolution vedtaget i komiteen, men blev før vedtagelsen i House of Representatives skrinlagt efter pres fra George W. Bush administrationen

Under sin valgkampagne lovede Obama fremhæve masse mordenes folkedrab.

Før stemmeafgivelsen opfordrede komiteens formand Howard Berman medlemmer af komiteen til at vedtage resolutionen.

“Jeg tror, at Tyrkiet værdsætter sit forhold til USA mindst lige så meget, som vi værdsætter vort forhold til Tyrkiet”, sagde han.

“Tyrkerne”, tilføjede han, “er grundlæggende enige i, at den amerikansk-tyrkiske alliance simpelthen er for vigtig til at blive afsporet af en ikke-bindende resolution vedtaget af House of Representatives.

I oktober sidste år underskrev Tyrkiet og Armenien en historisk aftale, der efter et århundredes fjendskab normaliserede forholdet.

Armenierne kræver at Tyrkiet erkender drabene som en folkemords handling, men fortløbende tyrkiske regeringer har nægtet at gøre dette.

Hundredtusindvis af armeniere døde i 1915, da de af det ottomanske imperium i hobevis blev deporteret fra øst Anatolien. De blev dræbt af tropper eller døde af udsultning eller sygdom.

Armenierne har ført kampagne for, at drabene internationalt skulle anerkendes som folkemord – og mere end 20 lande har gjort dette.

Kilde: