Demokratisk skandale

Indenrigsministeriet it-system til godkendelse af stillere til nye partiers opstillingsberettigelse til Folketingsvalg er en SKANDALE og et demokra...

Pia Degn,

18/04/2016

Indenrigsministeriet it-system til godkendelse af stillere til nye partiers opstillingsberettigelse til Folketingsvalg er en SKANDALE og et demokratisk problem. Man kan ikke andet end at tænke, at Ministeriet prøver at forhindre, at nye partier får tilstrækkelig mange stillere.

Hvis man ønsker at være stiller for et nyt parti, skal man sende sin emailadresse til partiet, hvorefter Partiet sender den til Indenrigsministeriet, giver besked om, at man skal følge et link og bekræfte, at man ønsker at være stiller for pågældende parti. Hertil fungerer systemet. Men når man går ind på linket går det galt. Jeg måtte forsøge 20 gange over en uge før det lykkedes at komme ind i systemet. Jeg ved at det samme skete for mange tusinde andre borgere, der ville være stillere for Nye Borgerlige. Jeg kontaktede Indenrigsministeriet og gjorde opmærksom på, at systemet ikke fungerede. Jeg fik svar retur, at det ikke var deres problem, men partiets. Det kan ikke være partiets skyld, at Indenrigsministeriets it-system ikke fungerer, så det er et noget arrogant og urigtigt svar at give. Jeg skrev til Nye Borgerlige og klagede min nød. De svarede tilbage om jeg ville være så venlig at forsøge igen og igen til det lykkedes og skrev, at det desværre var et generelt problem. Efterfølgende har Nye Borgerlige genfremsendt alle de e-mailadresser de har modtaget og Indenrigsministeriet har genfremsendt link til bekræftelse af stillerønsket. Der er tale om rigtig mange tusinde mails både til borgere, der tidligere har opgivet at komme ind på systemet efter adskillige forsøg og til de, der har været ualmindelig stædige og er kommet igennem. Der er med garanti mange, der tidligere har forsøgt mange gange og har opgivet og som ikke har haft mod på at skulle igennem det een gang til med fare for igen at skulle prøve igen og igen uden held.

Det er et demokratisk problem, at mange har ønsket at være stillere, men er blevet forhindret i det af Indenrigsministeriet. Og det er en skandale, at Indenrigsministeriet ikke har rettet fejlen i it-systemet straks de blev gjort opmærksom på det.

Jeg synes personligt, at der skal være krav om 5% af befolkningens stemmer ved et folketingsvalg før et parti kommer i Folketinget efter et valg, så vi undgår at have et hav af partier i Folketinget. Men demokratiet fungerer kun, hvis nye partier får en reel chance for at stille op, hvis de får de godt og vel 21.000 stillererklæringer, der skal til.

Kilde: