De unge viser, hvem der har mest held med meningsdannelsen

LEDER: Dagbladet Politiken kan ikke rigtig blive enigt med sig selv: Nogle af avisens journalister har inden for de seneste uger lavet artikler og ...

Ole Birk Olesen,

17/12/2012

LEDER: Dagbladet Politiken kan ikke rigtig blive enigt med sig selv: Nogle af avisens journalister har inden for de seneste uger lavet artikler og en klumme om, at de blå sidder på meningsdannelsen i Danmark. Andre af Politikens medarbejdere har imens gennemført et forsøg på en analyse af, hvem landets mest dagsordensættende debattører er, og de har fundet ud, at de fleste af dem omvendt er røde.

Så Politikens læsere er altså helt frie til at gøre sig deres egne tanker - ligesom vi andre.

En god idé ville være at se efter hos de mennesker, som alle dage har været mest sigende for meningsdannelsen: Hvilke holdninger har de nye generationer af danskere, som netop er kommet i den alder, hvor de begynder at danne sig deres egne meninger? Hvad mener de unge?

Modsat hvad mange bilder sig ind er de unge nemlig ikke særligt flygtige i deres holdninger. Analyser af forskellige aldersgruppers stemmeafgivning viser f.eks., at danskere, der var unge i de røde 70'ere, hvor 68'erne satte dagsordenen, også i dag er den generation af alle, som stemmer mest rødt ved folketingsvalgene. Omvendt er de danskere, som var unge i de liberale 90'ere, hvor muren faldt, og Venstre med Uffe Ellemann-Jensen i spidsen var landets mest dagsordensættende parti, stadig den generation, som stemmer næstmest liberalt. Se skemaet i bunden af denne artikel for dokumentationen.

90'er-generationen er kun den næstmest liberale, fordi en anden generation har overhalet den, nemlig nutidens unge. 12 procent af nutidens unge stemmer på Liberal Alliance, og 33 procent stemmer på Venstre.

Nuvel, man behøver ikke være liberal for at stemme på Venstre. Men man er dog som Venstre-vælger som regel mere liberal, end de vælgere, som sætter deres kryds hos Socialdemokraterne eller Enhedslisten, er.

Så svaret på, hvem der bedriver den mest succesrige meningsdannelse i dag, er sådan set givet af de nøgne tal: Det er de liberale, som danner fremtidens meninger i disse år.

Kilde: