De kønne foreningers kampagner

En annonce med et billede af Uffe Ellemann-Jensens hus anføres ofte som selve årsagen til, at de borgerlige tabte valget den 11

Ernst Krogager,

12/09/2011

En annonce med et billede af Uffe Ellemann-Jensens hus anføres ofte som selve årsagen til, at de borgerlige tabte valget den 11. marts 1998 på målstregen, så nogle få stemmer fra Færøerne blev tungen på vægtskålen til venstrefløjens fordel.

Dagen før det pågældende valg kunne man imidlertid i al landsens dagblade se demagogiske annoncer indrykket af diverse ”upolitiske” aktører med miljø- og dyrebeskyttelse som mærkesager.

Danmarks Naturfredningsforening bragte under overskriften ”Danmark har brug for et grønt kabinet” en stor tabel med svar fra partierne på ti spørgsmål vedrørende miljø og natur. Med tabellen opnåede foreningen at få tegnet det ønskede billede af en sympatisk venstrefløj stillet op mod en usympatisk borgerlig fløj, så ingen kunne være i tvivl om, hvem der var henholdsvis de gode og de onde ifølge den ”grønne” forenings mening.

Dyrenes Beskyttelse bragte samme dag en helsidesannonce om "Øv-grise" kontra "Øf-grise". Øverst så man et billede af Øv-grise på tremmegulv, nederst et billede af Øf-grise på hyggeligt underlag af halm. Blandt Øf-grisene var der, velsagtens for ligesom at understrege hyggen, godt 10 % tilsyneladende velintegrerede mørke grise. Annoncen handlede dog ikke om politik – nej, uha! – det hele drejede sig om, "hvilke mærker du skal gå efter, når du køber svinekød", under mottoet "spis Øf-gris med god samvittighed".

En annonce med en fempunktscheckliste og titlen "Tænk på naturen og miljøet - også i morgen!" var indrykket af følgende kønne forsamling: Biologforbundet, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Botanisk Forening, Dansk Ornitologisk Forening - BirdLife Danmark, Dyrenes Beskyttelse, Natur og Ungdom samt WWF Verdensnaturfonden.

Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen var og er præsident for den danske afdeling af sidstnævnte, mens den tidligere konservative folketingspolitiker Gitte Seeberg nu er generalsekretær.

Forleden bekendtgjorde Gitte Seeberg under stor mediebevågenhed, at hun ønsker Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Nogle vil sikkert kalde det forræderi. Men WWF Verdensnaturfonden var, er og bliver naturligvis: "en ikke-partisk organisation".

Snart skal det vise sig, om "de kønne foreninger" også vil spendere massevis af medlemskroner på en "ikke-partisk" annoncekampagne dagen før folketingsvalget den 15. september 2011.

Kilde: