Danskerne og grænsehandel – hvorfor købe tilbuddene på nettet

Frederik Nielsen,

01/10/2019

Danskerne købte sidste år omtrent lige så mange øl og sodavand over grænsen som året før. Til gengæld er grænsehandlen med slik og chokolade steget, ligesom danskerne i stigende grad handler i udenlandske netbutikker. Det viser ny rapport fra skatteministeriet om grænsehandel.

Generelle oversigt over danskernes grænsehandel

En af grundende til at danskerne køber mere slik og chokolade i udlandet, kan være, at afgifterne på visse varer er omfattet af en såkaldt indeksering. Det betyder, at chokolade- og slikafgifterne automatisk blev forhøjet i både 2013 og 2015, ligesom det ser ud til flere stigninger i fremtiden. Derudover har hverken Sverige eller Tyskland afgifter på chokolade og slik, hvilket kan være med til at forklare grænsehandlen med disse varer.

En ny rapport viser derudover, at danskerne i stigende grad handler på nettet, særligt i udenlandske netbutikker. Godt 10 pct. af danskernes samlede privatforbrug finder nu sted på nettet gennem køb af varer og tjenesteydelser i både danske og udenlandske netbutikker. Nethandlen udgjorde i 2016 således over 100 mia. kr.

Det er særligt handlen i udenlandske netbutikker, der vokser. Siden 2011 skønnes e-grænsehandlen at være mere end tredoblet og udgør nu en tredjedel af den samlede internethandel. Køb af tjenesteydelser – fx hotelophold og kulturoplevelser – udgør ca. to tredjedele af handlen i udenlandske netbutikker, mens resten er køb af varer.

At købe tilbuddene på nettet betaler sig

Flere vælger at kører over grænsen til oftest Tyskland, hvis der skal handles ind til større begivenheder. Særligt hvis der købes ind i store mængder, kan der være en del penge at spare ved turen. Netpris er en tysk virksomhed, der har valgt at rykke den klassiske tyske grænsehandel til nettet. De har mærkevarer til markedets laveste priser til primært nordiske forbrugere.

De nordiske detailhandlere tager alt for høje priser for varerne. At grænsehandlen er rykket online, betyder, at man som privatperson ikke behøves at køre over grænsen.

Der skal faktisk købet ret store mængder, før turen overhoved kan betale sig. Det kan nemlig blive rigtig dyrt at tage bilen, særligt hvis turen frem og tilbage er lang. Man glemmer til tider at medregne udgifterne til benzin, diesel og færge, hvis man tager sådan en. Det er efterhånden dyrt at have en bil. De fleste regner med at kunne spare mange penge på toldfri varer, og her er det især de gode tilbud på især øl, vin, sodavand, tobaksvarer og nødder, der lokker. Men jo flere kilometer, der tikker ind på måleren, jo flere varer skal du have med og det kan blive dyrt. Derfor kan det være en fordel at benytte nettet, så sparer man også tiden oveni.

Vær opmærksom på moms og skat

Danskerne er vilde med grænsehandel. Hver fjerde tager turen over grænsen for at købe stort ind til små priser. Hvorvidt den lange tur ren faktisk kan betale sig, afhænger helt af hvor meget du skal købe, og hvor mange kilometer du skal tilbagelægge.

Men før du fylder bagagerummet med dåseøl og tobak, er det vigtigt du kender reglerne for hvor meget, du må have med tilbage når du tager på grænsehandel. Som udgangspunkt må man kun købe til eget forbrug. Man må målrettet styrer indkøbsvognen gennem de bugnende grænsebutikker. Det betyder, at der kun må købes ind til en selv og ens eventuelle gæster, hvis man holder en fest. Hvis man overskrider, hvad der betegnes som eget forbrug, kan det komme til at koste en dyrt. Der er særligt regler for alkohol og tobak.

Kilde: