Dansk orkesterchef om hollandsk orkestermassakre: »Dødbringende amputation«

»Jeg er deres kunstneriske talerør, jeg må reagere på det her

Christian Ellegaard,

26/10/2010

»Jeg er deres kunstneriske talerør, jeg må reagere på det her. Det er et toporkester. Man kan ikke skrive sådan noget ind i et regeringsgrundlag uden saglig argumentation. Det er sket nærmest per dekret og uden nogen form for demokratisk diskussion. Der er ingen faglige begrundelser for den beslutning. Selv om jeg aldrig før har stillet mig op på den måde, så måtte jeg som deres leder træde i karakter. Jeg er et menneske, der gerne taler blidt, men revolverdiplomati bør man gøre noget ved« siger den danske dirigent Michael Schønwandt, der for nylig er tiltrådt som chef for Det Hollandske Radiokammerorkester.

»Alle skal spare, det er jeg med på, jeg forestiller mig ikke, at vi sidder på en søjle. Men det foregår på en helt anden måde i et demokrati. Man drøfter, hvordan man kan gøre, i stedet for bare at beslutte noget per dekret. Jeg taler til de mennesker, der som frie borgere i et frit samfund kan udtale deres uenighed med regeringen«.

Konsekvenserne af nedskæringerne viser sig tydeligt i Italien, siger han: »I Italien er den klassiske musik allerede helt fjernet fra radio og tv og samtlige radioorkestre nedlagt. Selv siger mange italienere, at Italien ikke er noget kulturland længere. Helt overordnet er de voldsomme nedskæringer udtryk for en tvivl på vores egen kulturs værdi«.