Danmark taber vindkapløbet

Danmarks årelange status som verdens ubestridte centrum for udvikling af vindmøller er under heftigt pres - hvis den da ikke allerede er fortid

Jesper Ørsted,

06/11/2010

Danmarks årelange status som verdens ubestridte centrum for udvikling af vindmøller er under heftigt pres - hvis den da ikke allerede er fortid.

Sådan lyder meldingen fra eksperter og branchen selv efter en stribe dramatiske udmeldinger fra verdens førende vindmølleproducenter. Det skriver Politiken.

"Engang var Danmark stedet, hvor alt skete inden for vindenergi. Den position har vi mistet," siger Poul Houman Andersen, professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, til avisen.

Meldingen kommer efter at Vestas har fyret 2400 danske ansatte og lukker fire fabrikker her i landet som følge af lav efterspørgsel. Dernæst erklærede spanske Gamesa, at selskabet lukker sin danske udviklingsafdeling og i stedet satser på Storbritannien.

Tidligere i år fravalgte giganterne Siemens og GE Wind Danmark til fordel for Norge, Tyskland og Storbritannien som mål for fabrikker og forskningsafdelinger og dermed tusindvis af job.

"En ting er, at produktionsarbejdspladserne er forsvundet ud af Danmark. Værre er det, at en virksomhed som Gamesa flytter deres udviklingsafdeling ud. Det er meget bekymrende - det må simpelthen ikke ske. Det er den slags stillinger, vi for alt i verden skal fastholde i Danmark. Det er et signal om, at vi i Danmark både kan og skal gøre det bedre," siger direktør i brancheorganisationen Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, til Politiken.